Помер 41-й президент США Джордж Буш-старший

KMO_065085_01409_1_t218_082850
Фото: відкриті джерела

В ніч з 30 листопада на 1 грудня в США, у віці 94 років помер 41-й президент Джордж Буш старший.

Про це йдеться в заяві його сина, 43 президента США Джорджа Буша-молодшого, яку опублікувала його прес-служба.

«Джеб, Неіл, Марвін і я з сумом повідомляємо, що після 94 чудових років наш дорогий батько помер. Джордж Герберт Вокер Буш був людиною з сильним характером і батьком, якого дочки і сини тільки могли бажати», - йдеться в заяві.

Про це інформує Zaxid.net.

Буш-старший працював конгресменом, послом США в ООН, був головою Республіканської партії послом в Китаї, директором ЦРУ та віце-президентом у адміністрації Рейгана. Зазначається, що Джордж Буш-старший був останнім ветераном другої світової війни, який служив президентом США, а саме в 1989-1993 роках. Протягом останніх років Буш-старший боровся з хворобою Паркінсона, яка вразила судини. У 2018 році екс-президента двічі госпіталізовували - у квітні він потрапив до лікарні з інфекційним захворюванням, у травні - через низький тиск.

Його дружина Барбара померла у квітні.

Так сталося, що на недовгі чотири роки президентства Джорджа Буша-старшого припали грандіозні події: крах комунізму, падіння Берлінського муру, розпад СРСР.

За оцінками аналітиків, він не стільки викликав і скеровував їх, скільки відповідав на виклики, але місце в підручниках історії йому забезпечене BBC News Україна.

Особливо пана Буша запам'ятали українці - за кілька тижнів до проголошення незалежності у серпні 1991 року він приїхав до Києва і у своїй знаменитій промові закликав Київ не відокремлюватись від Москви.

Трохи біографії

41-й президент Америки багато років прожив у Х'юстоні, через що його часто називали "техасцем", але народився і виріс у Новій Англії.

Джордж з'явився на світ 12 червня 1924 року в Мілтоні, штат Массачусетс.

Багато господарів Білого дому - Ейзенхауер, Ніксон, Рейган, Білл Клінтон - вийшли з рядових і навіть неблагополучних сімей. Натомість Буш належав до спадкової еліти. Родовий маєток у Кеннебанкпорті, де побували багато світових лідерів, включно з Володимиром Путіним, придбав іще його дід, а батько був банкіром і сенатором.

Джордж Буш-молодший через вісім років після батька також став президентом - небувалий випадок в історії США. Інший син, Джеб Буш, є губернатором Флориди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: