Інспекція з праці у Дніпрі намагалася стягнути з благодійного фонду 8 мільйонів штрафу

BA8D4E41-C63C-416E-81A2-DDD27E3C7243_w1023_r1_s
Українські активісти вимагають збільшення фінансування на боротьбу з туберкульозом та СНІДом. Київ, 1 липня 2016 року (Ілюстраційне фото).

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом суд прийняв рішення, що інспекція з праці поквапилася виписати благодійній організації штраф більше ніж у 8 млн грн.

Благодійники, які безкоштовно допомагають людям, хворим на СНІД і туберкульоз, сподіваються почати роботу з нового року, пише «Информатор».

30 квітня в Дніпропетровському окружному адміністративному суді пройшло останнє засідання в справі про штраф управління Держпраці в Дніпропетровській області до благодійної організації, яка опікується хворими на туберкульоз і СНІД. Суддя
Роман Голобутовскій визнав штраф і припис незаконними і постановив стягнути з управління Держпраці судовий збір - 120 538,55 грн.

23 серпня цього року інспектор Головного управління Держпраці в Дніпропетровській області прийшов з позаплановою перевіркою в офіс БО «Благодійне Товариство «МЕРЕЖА м. Дніпро» з метою перевірки умов праці в організації. Працевлаштовані фахівці інспекції не цікавили. Як з'ясувалося, Головне управління пенсійного фонду в Дніпропетровській області відправило в Держпраці лист про те, що більше року у благодійників за цивільно-правовими договорами працюють 73 соцпрацівника. Інспекція вивчила ці договори і порахувала, що такі фахівці повинні бути працевлаштовані. Крім цього, в угодах, на думку інспекції, які не були встановлені чіткі терміни надання послуг, та й самі послуги були нечітко прописані.

У підсумку, за кожного з 73 чоловік благодійникам нарахували штраф, який склав 8 млн 153 тис. 370 грн. Це як раз ті гроші, які організація отримала за рахунок грантової програми і могла витратити на роботу з 2 тисячами хворих на туберкульоз в Дніпропетровській області. Як тільки Держпраці виписало штраф, організація подала позов до суду. За умовами отримання гранту, будь-які судові розгляди загрожують блокуванням роботи благодійників. Так і сталося: всіх працевлаштованих фахівців довелося перевезти на роботу в іншу організацію, а грант віддали криворізьким партнерам. Єдиним офіційно оформленим залишився голова правління БО «БТ«Мережа м. Дніпро» Олександр Колесник.

За словами адвоката благодійної організації Олени Доненко, за цивільно-правовими договорами працювали не соцпрацівники, а консультанти. В їх завдання входило відвідувати виписаних зі стаціонару хворих на туберкульоз, привозити їм ліки і стежити за тим, як вони їх беруть. Це необхідно для того, щоб хворі витримали тривалий курс лікування і з ними не сталося рецидиву. В іншому випадку, вони можуть становити небезпеку для оточуючих.

Більшість із 73 чоловік були медпрацівники, які мають постійне місце роботи і допомагають у вільний від роботи час. Решта - пенсіонери. Нечіткість термінів надання послуги та завдань пов'язана з тим, що кожен день змінюється кількість підопічних - одні завершують курс лікування і не мають потреби в патронажі, інші тільки виписуються зі стаціонару і їх число нестабільно. Від цього і залежить перелік завдань. За патронаж одного підопічного в місяць благодійника платили по 600 грн. За словами Олени Доненко, в будь-якому випадку - оформлений людина на роботу або співпрацює з договором, податкова отримує відрахування в однаковому обсязі.

Як розповів голова правління БО «БТ« Мережа м. Дніпро »Олександр Колесник, тільки за останній рік благодійники заплатили податків на суму більше 2 млн грн. Після позитивного рішення на свою користь, організація сподівається відновити роботу вже з початку наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: