Українка розповіла, скільки платить за комунальні у Франції

630_360_1458311586-6904-foto-shutterstok

Середньомісячна зарплатня у Парижі становить 2147 євро, з яких 166 євро - йде на оплату комунальних послуг і обслуговування будинку у зимові місяці.

Про це у своєму блозі на сайті ТСН написала українка Марія Єщенко, яка мешкає у Франції.

«Із середньою зарплатою у 2147 євро на місяць у Парижі близько 166 євро йде на оплату комунальних послуг і обслуговування будинку у зимові місяці. Здавалося б, у відсотковому співвідношенні це не так вже й багато. Однак, якщо додати до цієї суми річний податок на житло... то починають свербіти руки, якими хочеться захистити свою кишеню», - написала українка.

«Опалювальний сезон почався 15 жовтня, але будинок, в якому я знімаю квартиру, належить до так званого змішаного типу. На практиці це означає, що з 15 жовтня до 15 квітня у будинку вмикають центральне опалення — у моєму випадку газовий бойлер, який гріє поверхи і вестибюль. Кожна квартира оснащена електричними радіаторами, які можна не вмикати взагалі, або вмикати і самостійно регулювати температуру. Тобто платити доводиться двічі — обраному постачальнику за обігрів помешкання і окремо за опалювання будівлі», - розповідає дівчина.

За її словами, перед тим, як увімкнути додатковий обігрівач взимку, французи завжди думають двічі.

«Я добре запам'ятала першу зиму у Парижі, коли нагріла квартиру до свого "українського стандарту", запрограмувавши усі обігрівачі на +25. А ще краще я запам'ятала рахунок за електроенергію, який прийшов мені за той "теплий" місяць — 70 євро (втричі більше, ніж я плачу зазвичай). Після цього взимку я радіатори вмикаю лише на мінімум», - додала Марія.

Також українка зазначила, що у Франції дуже поширені так звані екосубсидії. Якщо власник квартири або будинку вирішує встановити сонячні батареї, піч на дерев'яних гранулах або навіть просто покращити теплоізоляцію, має право претендувати на допомогу держави у вигляді субсидії або зменшення податків залежно від масштабів ремонтних робіт, житлової площі тощо.

«Гаряча вода у Франції — це взагалі, здається, святе. Централізованого постачання гарячої води у країні немає як явища. У великих містах найпопулярніша система нагріву — колективні бойлери на будівлю або поверх. У моєму випадку знову ж таки — електричні. В квартирах є індивідуальний лічильник, тож такого, щоб спожиту будинком електрику ділили за схемою "все на всіх", немає. Кожен сплачує лише за те, що спожив саме він», - додала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: