Поїхати в антарктичну експедицію хочуть 178 українців — з них 32 жінки

630_360_1544014101-167

178 кандидатів на різні посади, із них 32 жінки, подали документи на конкурс для участі у ХХІV Українській антарктичній експедиції. 

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) Міністерства освіти і науки України.

«Закінчився прийом документів від бажаючих стати учасником наступної, XXIV Української антарктичної експедиції. Всі необхідні документи подали загалом 178 осіб, серед них 32 жінки», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільший конкурс - 47 осіб, із них 1 жінка і 46 чоловіків, за право стати системним адміністратором зв'язку в експедиції. Дещо менше пропозицій на посаду кухаря - 33 кандидати, із них 23 чоловіки та 10 жінок; а також на посаду лікаря - 27 пропозицій від 18 чоловіків та 9 жінок. Виявили бажання працювати рік на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» 40 науковців - 28 чоловіків та 12 жінок, 16 дизелістів-електриків - тільки чоловіки та 15 механіків також лише чоловіки.

«Приємно вражає, що в Україні є така кількість романтиків науки та полярних мандрів. Адже за «довгою гривнею» в Антарктиду наразі не поїдеш: зарплата наших полярників хоч і непогана за українськими мірками, однак значно менша, ніж в учасників експедицій з інших держав. Тож можу констатувати, що до нас подаються люди із значно шляхетнішою, не заробітчанською, мотивацією, і їхня кількість обнадіює. Водночас ми докладатимемо зусиль, щоб вивести забезпечення українських зимівників на гідний рівень», - коментує в.о. директора НАНЦ Євген Дикий.

Він також зазначив, що цьогоріч завдяки широкому поширенню інформації про конкурс, зокрема в медіа, в центр надійшло в рази більше документів, ніж у попередні роки, тож комісія з відбору постане перед непростим вибором. На першому етапі конкурсу оцінюватиметься відповідність кандидатів професійним вимогам. Другий етап - сувора медкомісія. І нарешті - тестування психологів, які мають оцінити здатність претендентів прожити рік у замкненому просторі та ізольованому колективі.

Повідомляється, що заплановано завершити відбір команди у січні 2019 року. Команда полярників складатиметься з 12 осіб: семи науковців, трьох інженерно-технічних співробітників (дизеліст-електрик, системний механік, системний адміністратор зв'язку), лікаря та кухаря. Причому має бути визначено 2 склади: основний та запасний. Відтак, усі вони проходитимуть навчально-тренувальні збори, за підсумками яких буде затверджено остаточний склад експедиції.

Експедиція вирушить на станцію Академік Вернадський у березні 2019 року і перебуватиме там рік.

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез архіпелагу Антарктичні острови, неподалік від Антарктичного півострова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: