Штучне запліднення: міфи та реальність

Screenshot_3

Репродуктивні технології розвиваються швидше ніж пересічні люди – майбутні мами та тата – дізнаються про можливості, що відкриваються перед ними на шляху до батьківства.

Репродуктивні технології розвиваються швидше ніж пересічні люди – майбутні мами та тати – дізнаються про можливості, що відкриваються перед ними на шляху до батьківства.

 Матеріал створено за підтримки мережі медичних закладів Medicover.

Ми вирішили дізнатися правду про цю, овіяну таємничістю, сферу медицини. Про міфи, які супроводжують штучне запліднення, нам розповіла Роксолана Семчишин – завідувачка напрямку допоміжних репродуктивних технологій Medicover Fertility в Україні, кандидат медичних наук, лікар-репродуктолог та лікар ультразвукової діагностики.

У Міжнародній мережі медичних закладів Medicover в Україні напрямок допоміжних репродуктивних технологій Medicover Fertility сформувався на базі Медичного центру «Інтерсоно», який першим у Західній Україні розпочав лікувати безпліддя. З 2001 року завдяки роботі фахівців центру в Україні народилося понад 6000 малюків. А результат ефективності досяг одного з найвищих у Європі – 61% настання клінічної вагітності при заплідненні in vitro. Сьогодні Центри репродуктології Medicover Fertility працюють в трьох українських міста: Львові, Дніпрі та Ужгороді.

Міф № 1: В результаті «штучного» запліднення виходять «штучні» діти

Більшість людей з недовірою ставляться до запліднення in vitro, вважаючи його «штучним». Насправді під час in vitro лише процес запліднення відбувається поза організмом матері, в умовах високотехнологічної ембріологічної лабораторії. Там ембріон розвивається протягом 3–5 днів. Потім лікар поміщає його в організм жінки, і далі вагітність проходить, як при природньому зачатті. Ця процедура є цілком безпечною та не має негативних наслідків. Діти, народжені за допомогою програми in vitro, нічим не відрізняються від дітей, зачатих звичайним шляхом, про що свідчать численні багаторічні дослідження в Європі та США.

Міф № 2: Штучне запліднення – це дорого

Це питання не ціни, а пріоритетів. Коли обираючи клініку, люди орієнтуються на ціну, вони ризикують не тільки не отримати бажаного результату, але часом і зашкодити своєму здоров’ю неякісними препаратами чи нестерильним обладнанням.

Тим, хто готовий до батьківства, важливо розуміти, з чого формується ціна на процедуру in vitro. Це – середовища, якими ми користуємось, обладнання, на якому працюємо, умови, в яких проводимо процедуру. Наприклад, тільки система очищення повітря в ембріологічній лабораторії Medicover Fertility коштує понад мільйон гривень. Ця унікальна система щоп’ятнадцять хвилин оновлює повітря в лабораторії. Все, чим ми користуємось, відповідає суворим директивам роботи з людськими ембріонами і взяте у провідних світових виробників.

Міф № 3: Ефективність залежить від лікаря

Насправді ефективність програми запліднення in vitro на 80% залежить від ембріологічної лабораторії, якості обладнання, його відповідності міжнародним стандартам та багаторічному досвіду роботи команди. Лікар визначає певні фактори, які викликають безпліддя, але усуває їх ембріологічна лабораторія. У процедурі запліднення in vitro лікар призначає протокол для стимуляції овуляції аби забезпечити ріст яйцеклітин, проводить процедуру забору яйцеклітин і передає їх ембріологу. Далі ембріолог вручну з’єднує кожну яйцеклітину зі сперматозоїдом, поміщає їх у спеціальне середовище, в якому дітки ростуть і розвиваються.

Міф № 4: Проводити процедуру можна у будь-якій клініці

Є речі, на які пацієнтам слід звернути увагу при виборі клініки, це – технічне обладнання та персонал, який забезпечить їх психологічний комфорт. На жаль, в Україні поки що немає протоколів, регламентуючих сферу допоміжних репродуктивних технологій. Medicover є потужною європейською мережею, яка об’єднує 18 клінік репродуктології з чотирьох країн світу. Усі вони працюють за однаковими протоколами, що відповідають суворим європейським стандартам. У нашій клініці постійно відбуваються міжнародні аудити. Рівень послуг чітко контролюється та захищений європейськими клінічними директивами.

Крім того, ми понад 5 років є клінікою, що сертифікована Міністерством охорони здоров’я Ізраїлю, з нами співпрацюють найбільші ізраїльські клініки. Вони також щороку контролюють нашу роботу. Щодо сервісу, кожен пацієнт Medicover Fertility отримує індивідуальний супровід медичного координатора в режимі 24/7 та будь-якої хвилини може отримати відповідь на всі запитання.

Міф № 5: Гормони шкодять здоров’ю

Програма in vitro передбачає введення в організм гормональних препаратів. Жінки непокояться, що через це наберуть вагу, що у них виросте або випаде волосся. Але якщо жінка не може завагітніти, в неї вже часто є гормональні проблеми. Ці порушення без гормональної корекції вирішити неможливо. В Центрах репродуктології Medicover Fertility використовують тільки ті гормони, які продукуються жіночим організмом. Вони самовиводяться протягом 24 годин і практично не впливають ні на що, окрім росту фолікула – пухирця, в якому росте яйцеклітина.

Міф № 6: У приватних закладах «викачують» гроші

Насправді, багато пацієнтів втрачають час і гроші, лікуючи безпліддя у кого завгодно, тільки не в репродуктологів. Важливо розуміти, що якщо є проблема з настанням вагітності, потрібно одразу звертатись у спеціалізований заклад.

Відповідальність лікарів у приватних медичних закладів є значно вищою, адже їхня робота жорстко контролюється та регламентується різними протоколами, у тому числі й державними. Якщо пацієнт незадоволений, страждає репутація клініки. А репутація – це дорога річ для медичного закладу. Тому лікарі роблять все, щоб допомогти пацієнтові, вирішити його проблему максимально ефективно, конфіденційно та безпечно.

Міф № 7: За кордоном медицина краща

Середній європейський показник ефективності – 44%. У Medicover Fertility в Україні – 56%. Мова йде про першу спробу, власні яйцеклітини та миттєвий перенос. Є і кумулятивний показник – 87%. У цьому випадку мова йде про пацієнтів, які роблять 2–3 спроби завагітніти. Фактично 9 з 10 жінок, які прийшли в Medicover, завагітніли. Цьому сприяє те, що до першої процедури ми проводимо індивідуальне ретельне обстеження. Сьогодні 35–40% наших пацієнтів – це іноземці з понад 24 країн світу. Їм подобається наш сервіс. Із лікарем можна спілкуватися, йому можна телефонувати та писати в месенджерах. І все це за значно нижчу, ніж у Європі, ціну. Всі наші лікарі вільно володіють англійською, є мультимовні координатори, які спілкуються іспанською, французькою, німецькою, китайською та іншими мовами.

У грудні у всіх центрах Medicover Fertility в Україні (у Львові, Дніпрі та Ужгороді) – акція «У грудні плати за in vitro менше». Щоб дізнатися умови, телефонуйте 0-800-305-911.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: