Бюджет Львівщини 2019: якими будуть пріоритети

47358331_212988022965092_7556840789460910080_n_1544088163_613x408.66666666667_3_0

У Львівській облраді завершують підготовку проекту бюджету Львівщини на 2019 рік, який мають винести на розгляд позачергової сесії ЛОР 11 грудня.

В облраді і ЛОДА кажуть, що наступний фінансовий рік буде доволі складним, але головні пріоритети будуть збережені.

«У показниках бюджету на 2019 рік нам вдалось зберегти належну соціальну складову, проіндексувати ряд видатків соціального характеру, а також в умовах досить консервативного прогнозу надходжень податків і зборів на наступний рік, вдалося зберегти і навіть збільшити блок фінансування капітальних видатків та програм, - каже директор департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків. - Прогноз обласного бюджету 2019 року обліковується в межах 14,5 млрд грн. Важливим є той факт, що ми передбачаємо зростання видатків на заробітну плату працівникам бюджетної сфери в середньому трошки більше 10%, збільшуються інші першочергові утриманські видатки відповідно до прогнозного показника інфляції 7,4%».

За його словами серед інших пріоритетів бюджету Львівщини-2019 є ремонт та будівництво доріг, реалізація обласних програм та мікропроектів.

«Із переліку програм найбільший фінансовий ресурс спрямовується на дороги – будівництво, реконструкція, ремонт доріг. Якщо разом із субвенцією із державного бюджету це буде понад 1 млрд гривень і ще біля 0,5 млрд грн передбачено для Львівщини в Державному бюджеті. На жаль, в законі про держбюджет не пролонговано реалізацію митного експерименту на Львівщині. А це кошти, 50% від яких цільово спрямовувались на дороги. Але ми сподіваємось, що все таки запрацює цей експеримент», - каже Олег Демків

Він додає, що зберігаються програми у сфері розвитку культури, придбання шкільних автобусів, плануються видатки по розвитку інтернатних закладів. У сфері охорони здоров’я передбачено кошти на закупівлю автомобілів швидкої допомоги. 130 млн.грн планується виділити на мікропроекти. Загалом, на 30 програм передбачено понад 1,5 млрд грн.

«Щодо негативних моментів, то нам не вдалося відстояти податок екологічний. Це, відповідно, зменшення надходжень до обласного бюджету. Кількість програм ми зменшуємо, але даємо більший ресурс. На програми в 2019 році буде виділено на понад 100 млн.грн більше ніж цього року. Наприклад до доріг додаємо 53.млн.грн, програмі місцевого розвитку додаємо 7 млн.грн, до міжнародного співробітництва додаємо 10 млн.грн. Маючи 11 програм в обласному бюджеті, які мають капітальний характер і на які передбачено 600 млн.грн, ми отримаємо додатково 150 млн.грн. на реалізацію тих проектів, які заплановано для покращення соціально-економічного розвитку області», - додає голова бюджетної комісії ЛОР Олег Домчак.

За його словами близько 5 млн.грн планується виділити на компенсацію перевезень пільговиків, як будуть розподілятися ці кошти, депутати ще вирішуватимуть.

Особливістю бюджету-2019 буде збільшення резервного фонду, та програми підтримки військових, з огляду на ситуацію в державі. «Збільшиться резервний фонд. Цього року ми мали 30 млн.грн. Прогноз на 2019 рік– 50 млн.грн. Програма підтримки військових формувань буде трансформована в програму «Безпека Львівщини», фінансовий ресурс відповідний визначений із зростанням відносно цього року. На скільки конкретно – це  буде ще визначатися», - додав Олег Демків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: