Ірина Фріз у Львові розповіла про першочергові кроки Міністерства у справах ветеранів (фото)

6CE351B6-AA5C-4417-9107-293E161CA3BD

Сьогодні, 6 грудня, Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз у Львові зустрілась із учасниками АТО, ООС та з громадськими організаціями, які опікуються воїнами.

Сьогодні, 6 грудня, міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз у Львові зустрілась із учасниками АТО, ООС та з громадськими організаціями, які опікуються воїнами.

Зокрема новопризначений міністр розповіла про першочергові плани Міністерства у справах ветеранів України та відповіла на запитання львівських воїнів, передає кореспондент Дивись.info.

"Щодо діяльності міністерства, то він буде працювати у чотирьох наступних напрямках: вшанування пам’яті та робота з громадськими організаціями, медичне забезпечення, соціальна підтримка, а також створення сервісів та послуг, які будуть надавати на базі державного реєстру ветеранів", - зазначила Ірина Фріз.

За її словами, у країні, яка вже п’ятий рік знаходиться у стані військової агресії, на жаль, немає досі єдиного державного реєстру ветеранів. "Ви самі розумієте, що найбільші ризики, зокрема корупційні, можуть бути там, де немає чіткого розуміння, якою держава володіє інформацією, аби надавати відповідні пільги. Ми також вас будемо залучати до питань перегляду пільг, які сьогодні існують", - звернулася Ірина Фріз до учасників АТО та ОСС.

Ірина Фріз розповіла, що у Міністерстві планують створити Єдиний державний реєстр ветеранів та провести соціологічне опитування серед ветеранів.

Ірина Фріз зазначила, що при Міністерстві створили консультативно-дорадчий орган - Раду ветеранів, яку очолив учасник АТО з Житомира Володимир Лагута. До складу Ради мають увійти по одному представнику від кожної області.

"Цей орган має стати керівним у стратегічній комунікації з ветеранськими організаціями на місцях, тому ми звертаємось до всіх обласних регіональних ветеранських організацій, щоб ви на власному рівні опрацювали питання обрання однієї особи до цього координаційно-дорадчого центру, який триматиме руку на пульсі діяльності Міністерства і давати інформацію щодо конкретних питань, які потребують першочергового вирішення", - зазначила Ірина Фріз.

"Ми вже зараз хочемо будувати стратегічну комунікацію з ветеранськими громадськими організаціями і ветеранськими об’єднаннями на місцях для того, щоб мати можливість опрацьовувати і встановлювати пріоритетність тем для тієї чи іншої області", - запевнила міністр.

Вона також додала, що Міністерство у справах ветеранів не створене лише «під вибори», а буде працювати десятиріччями.

"Міністерство ветеранів створене для того, щоб захищати тих, хто боронить нашу державу", - сказала Фріз.

Поруч із цим міністр у справах ветеранів повідомила, що Міністерство буде пропонувати до широкого громадського обговорення перегляд, або створення нового реєстру пільг, який справді буде актуальним для потреб ветеранів.

"Сьогодні, на жаль, той реєстр пільговиків, який надається державою є певною мірою застарілим і таким, що не є актуальним. Відповідно, ми будемо пропонувати на громадське обговорення перегляд пільг і після цього будемо пропонувати нові рішення щодо пільг, що має надавати держава, які з них потрібно скасувати, а які - збільшити", - пояснила Ірина Фріз.

Щодо питання «воєнного туризму», яке підняли самі представники громадських організацій на зустрічі, міністр зазначила, що вже окремо по певних напрямках здійснюється перевірка через військову прокуратуру.

"Наше завдання в цьому випадку звернутися до Міністерства оборони, до військової прокуратури із тим, щоб нам було надано цю інформацію на даному етапі. Крім того, можна запропонувати обговорення ініціативи, яка б унеможливила це у майбутньому такі дії.

Можна так само запропонувати це до широкого обговорення, а потім виокремити рішення щодо відокремлення поняття учасника бойових дій та учасника ОСС. Учасник бойових дій, - це ті, хто був на 1,2,3-ї лінії, який тримав зброю та був у підпорядкуванні командування ОСС. Відтак це учасник бойових дій, який має отримувати пільги і, які мають відрізнятися від того, що має отримувати учасник ОСС.

Адже учасник ОСС - це цивільна людина, яка займає цивільну посаду, яка приїхала у справах або свого відомства, чи Міністерства, але не захищала, тобто не була учасником бойових дій. Вона заїжджала до території, де здійснюється операція об'єднаних сил, але не воювала.

Я думаю, що до широкого обговорення це питання потрібно виносити, радитися і обговорювати на майбутнє, адже війна не скінчилася", - заявила Ірина Фріз.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України у ході засідання 28 листопада ухвалив рішення про створення Міністерства з питань ветеранів.

Фото: ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: