Рада підтримала припинення дії Договору про дружбу з Росією

1543312335-2695

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про припинення дії Договору про дружбу і співробітництво між Україною та Росією.

За закон №0206 проголосували 277 народних депутатів.

«Припинення дії Договору про дружбу ... звільняє Україну від будь-якого зобов'язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов'язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.», — йдеться у законопроекті.

Нагадаємо, 3 грудня у Раді зареєстрували президентський законопроект про припинення Договору. Петро Порошенко пропонував припинити дію Договору про дружбу з РФ з 1 квітня.

В Адміністрації президента РФ назвали «нерозумним» можливий вихід України з угоди про дружбу з Росією.

Договір про дружбу і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року. Верховна Рада ратифікувала договір 14 січня 1998 року, Держдума — 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року.

Згідно зі статтею 40 договору, його укладено терміном на 10 років. Дія договору автоматично продовжується на наступні 10-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за 6 місяців до закінчення 10-річного періоду.

Згідно з Угодою про дружбу, між країнами закріплювався принцип «стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного».

У січні 2018 року у Держдумі РФ заявили, що хочуть денонсувати договір про дружбу РФ та України в частині визнання кордонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: