2019 рік може виявитися найспекотнішим в історії

C48181E3-159E-47C4-A761-04344E8AD194_w1023_r1_s

Кліматологи побоюються, що через кліматичне явище Ель-Ніньо 2019 буде найспекотнішим роком в історії людства.

Наслідки Ель-Ніньо в останні роки були більш серйозними в зв'язку з глобальним потеплінням, і ці наслідки будуть ще гірше, оскільки температура продовжує рости, повідомляє National Geographic.

Ель-Ніньо - коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що має помітний вплив на клімат. При цьому слабшають або взагалі припиняються пасати. Протилежна фаза коливання температури називається Ла-Нінья.

Існує 80-відсотковий шанс, що повноцінне Ель-Ніньо вже почалося і триватиме, принаймні, до кінця лютого 2019 року, згідно з даними Центру прогнозу клімату в Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень США.

«Цілком можливо, що через Ель-Ніньо 2019 рік стане найспекотнішим роком», - сказала співавтор дослідження Саманта Стівенсон, вчений-кліматолог з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі.

Останнє явище Ель-Ніньо закінчилося в 2016 році, і воно було пов'язане з катастрофічним знебарвленням коралів на Великому бар'єрному рифі, сильними засухами в Африці, Південній Америці і деяких частинах Тихого океану і Південно-Східної Азії і лісовими пожежами в Індонезії та Канаді. У той час як нинішнє Ель-Ніньо, як очікується, не буде настільки серйозним, воно все одно може привести до небезпечної погоді.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, викиди вуглекислого газу збільшилися за останні чотири роки і досягли рекордного рівня. Теплові хвилі призвели до вражаючої втрати продуктивності в 2018 році, оскільки часто було дуже жарко працювати або навіть безпечно виходити на вулицю. Неймовірні 153 мільярди годин праці були знищені в минулому році через спеку, майже в три рази більше, ніж у 2000 році.

Клімат Землі був тепліший, ніж середній показник по 20 століттю останні 406 місяців поспіль. Це означає, що ніхто у віці до 32 років ніколи не стикався з звичними для 20 століття холодними місяцями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: