Порошенко у Львові: про що говорив президент на святкуванні 150-річчя «Просвіти» (фоторепортаж)

IMG_2498

Сьогодні до Львова вчергове приїхав Президент України.

Цього разу він взяв участь в урочистостях з нагоди 150-річчя створення товариства «Просвіта», що відбуваються сьогодні в Оперному театрі.

Президент виступив із доволі довгою вітальню промовою, наводимо основні тези з неї:

 

«Нас зібрала разом у цій залі дуже визначна дата. Рівно 150 років тому, 8 грудня 1868 року у Львові було засновано товариство «Просвіта». Без перебільшення можна сказати, що ця дата і ця назва записана в історії держави і Львова. Та подія означала створення нашої національної домівки понад тогочасних кордонів, коли наша Вітчизна була поділена поміж імперій. Імперії згодом розпались, а ми були, ми - українці - є і ми будемо!

Завдяки зусиллям активістів «Просвіти» заснувались різноманітні спілки, рухи, масово відкривалися бібліотеки, школи, публічні читальні, працювали курси для навчання неписьменних, друкувалися книги, підручники; була започаткована діяльність народного театру, музеїв, друкарень... Так зводилося на ноги громадянське суспільство, так народжувалася модерна нація.

Відновлення історичної правди зараз дозволяє прочитати приховані сторінки нашої історії часів Першої світової війни, побачити героїзм український Січових стрільців, УГА і також краще розуміти для себе важливість просвітницької роботи з полоненими з Наддніпрянської України під час Першої світової. Тисячі верталися додому вже не малоросами, а свідомими українцями, які згодом стали до лав війська, що боронило Українську народну республіку.

В роки Другої світової виховане Просвітою товариством нове покоління патріотів знову стало на боротьбу за свободу та незалежність України. На цих прикладах вчимо зараз і нову українську армію, нові Збройні сили, справжнє, патріотичне українське військо. В Україні нарешті є нова армія: добре підготовлена, оснащена зброєю, професійна, патріотична, з умінням достатнім, щоби стримати російську агресію. Вона входить до числа найкращих армій Європи, переходить на стандарти НАТО, набуває досвіду і вміння перемагати. І нарешті, саме цього року, офіційним вітанням Збройних сил України стало вітання "Слава Україні - Героям слава!" Ці слова об'єднують нас з усіма поколіннями, які боролися за самостійну Україну. І лише агресор, Росія, надсилає то до Німеччини, то до Литви протести "А чому це їх лідери вітаються "Слава Україні?"

Мова - це точно не тема для спекуляцій. Стратегічний для мови закон має бути точно позбавлений будь-якої кон'юнктури. Закон Про українську мову має бути на роки, на століття, на покоління українців. Він має бути узгоджений з європейськими моделями мовної політики з огляду на (я не маю жодного щодо цього сумніву) наше майбутнє членство у ЄС.

Згадаймо, які дискусії точилися при прийнятті закону про мовні квоти на радіо і телебачення. Тоді говорили про недостатню кількість україномовного продукту, підходили до мене цілими делегаціями і казали: українська мова є неформатною та несли інші нісенітниці. І зараз в це важко повірити, але в 2012 році частка україномовних пісень на радіостанціях становила менше 5%! А сьогодні знаєте скільки? 55%.І головна перемога стала можливою тільки тоді, коли українці почали слухати українську пісню.

Історія вчить нас, що найбільша наша сила - в єдності. Саме вона є найбільшою зброєю у протистоянні ворогу. І лише тиждень після сотень років очікувань і десятків років боротьби зараз відділяє Україну і українців від Об'єднаного собору, на якому буде засновано Українську Автокефальну Помісну Православну церкву, яка буде визнана світовим православ'ям і яка буде незалежна від Москви.

Томос про автокефалію - це ще один Акт проголошення незалежності України. І він важливий не тільки для майбутніх чи сучасних вірних цієї церкви, це важливо для кожного українця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: