Хвиля протестів, що сколихнула Францію, поширюється по всій Європі (фото, відео)

2000 (6)
Фото: Associated Press

Внаслідок масових протестів "жовтих жилетів" у Парижі вже затримали 1723 демонстрантів, з них 1220 – заарештували.

Вчора у Парижі поліція застосувала сльозогінний газ та відтіснила щитами демонстрантів.

Також вперше з 2005 року на вулиці Парижа вивели бронетранспортери.Також на вулицях міста з'явилися перші барикади, все місто затягнуло їдким чорним димом.

Аби відгородитись від поліцейських, протестувальники використовують сміттєві баки, бетонні плити та навіть дерева, інформує 24 канал.

Крім того, під час демонстрації «жовтих жилетів» двоє поплічників російських окупантів на Донбасі Фабріс Сорлін та Ксав'єр Моро розгорнули "прапор" псевдореспубліки "ДНР". Обидва французи внесені до бази "Миротворця".

В усій Франції до служби заступили 89 тисяч силовиків для посиленого контролю.

У самому Парижі до охорони порядку залучили вісім тисяч полісменів і автомобілі для руйнування барикад. Міська влада закрила Ейфелеву вежу та музей Лувр. Сотні магазинів не відкриються, деякі навіть вживають посилені заходи безпеки, аби уникнути збитків.

Нагадаємо, «жовті жилети» - це водії, які протестують проти підвищення цін на пальне, екологічного податку, а також проти "несправедливої політики уряду", що підриває купівельну спроможність населення.

Стихійний рух незадоволених зростанням цін на пальне виник в соціальних мережах. Протестувальники впізнають один одного завдяки жовтим аварійним жилетам, які вони кладуть під лобове скло автомобілів.

Демонстрація поширюється Європою

Французький протестний рух "жовтих жилетів" крокує через кордони - аналогічні демонстрації заплановані в сусідніх із Францією Бельгії і Нідерландах.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на агентство Associated Press.

Примітно, що жодна з цих країн не запропонувала підвищити податок на паливо - а саме це рішення французької влади спричинило масові демонстрації і заворушення у Франції в останні тижні.

Сотні поліцейських мобілізували в Брюсселі.

У бельгійській столиці протестувальники в жовтих жилетах зіткнулися з поліцією і підпалили дві поліцейські машини. Понад 70 осіб було затримано.

Частина мітингів заплановані біля основних інституцій Європейського Союзу, які у суботу зачинені. Ще частина - у центральній частині міста.

Протести "жовтих жилетів" заплановані також у нідерландських містах Амстердамі та Роттердамі.

У Парижі в суботу на акцію протесту почали збиратися перші "жовті жилети", поліція проводить вибіркові перевірки, є перші затримані.

Французька влада побоюється повторення минулотижневих безладів у Парижі, тому вжила безпрецедентні заходи безпеки - у тому числі вивела на вулиці бронетранспортери.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: