Що варто знати про епідуральну анестезію: львівський лікар акушер-гінеколог розвінчує міфи про знечулення пологів

IMG_9692

Колонка лікаря акушер-гінеколога Вальдемара Надіжка.

У зв'язку з тим, що майже до 20 сторіччя біль в пологах вважався обов'язковим актом очищення жінки, питання знечулення пологів суспільством не розглядалось в принципі (за винятком тих, хто не заморочувався стереотипами).

Ще коли я починав працювати в акушерстві, епідуральне знечулення в пологах було чимось екзотичним, проте наші анестезіологи вдосконалюють свої навички, суспільство змінює стереотипи, і вже сьогодні епідуральне знечулення стає майже рутинною практикою в акушерстві. Хоча я не є анестезіологом, а всього лише акушер-гінекологом, спробую дещо прояснити в цьому питанні та розвіяти окремі міфи.

Міфи і правда

Епідуральне знечулення практично цілковито знімає больові відчуття але зовсім не впливає на Вашу рухову функцію. Ви можете ходити, бігати, скакати і робити все що завгодно. Також Ви відчуваєте, коли розпочинаються і коли завершуються перейми.

Епідуральне знечулення проводиться в активній фазі пологів, в латентній фазі його не варто робити.

Епідуральне знечулення має вкрай мало правдивих протипоказів, зокрема, епідуралку не можна робити при наявності алергії до анестетиків, які використовуються при даному знечуленні, при порушенні згортання крові, при захворюваннях шкіри в ділянці введення катетера та при значних деформаціях хребта.

Епідуральне знечулення не є шкідливим для дитини, у випадку потенційної загрози для дитини цей метод не використовувався би так широко у всьому світі.

Епідуральне знечулення при фаховому виконанні є цілком безпечною маніпуляцією, хоча варто розуміти, що 100% безпечних маніпуляцій в медицині не існує, хіба прикладання подорожника до хворого місця може бути на 99% безпечним.

Епідуральне знечулення проводиться лише після огляду пацієнтки анестезіологом, щоб мінімізувати потенційні ризики пов'язані з маніпуляцією.

Епідуральне знечулення є тим методом знечулення, який обирає роділля за бажанням, а не за медичними показами. Скажімо, при кесарському розтині, знечулення є обов'язковим і виконується незалежно від бажання пацієнта, а власне в пологах, є бажання - робимо, немає бажання - не робимо.

Епідуральне знечулення є маніпуляцією, при якій неможливо пошкодити спинний мозок, бо прокол проводиться в місці, де вже немає спинного мозку (він закінчується вище місця проколу).

Епідуральне знечулення дозволяє отримати від пологів задоволення, а не стрес і негативні емоції.

Тому, якщо є умови до проведення епідуралки та Ваше бажання, я раджу робити вибір на користь приємних пологів)

І ще раз акцентую: це маніпуляція, яка проводиться виключно ЗА БАЖАННЯМ ПАЦІЄНТКИ!!!

 

Вальдемар НАДІЖКО,

лікар акушер-гінеколог вищої категорії, член Асоціації акушер-гінекологів України

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: