Двох працівників МОЗ викликають на допит через закупівлю ліків

_98254660_unian_662290

Співробітників МОЗ України викликають на допити в рамках провадження щодо поставок ліків для дітей із рідкісними захворюваннями.

Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

«Двох співробітників Міністерства охорони здоров’я України викликали на допити 12 грудня у справі щодо поставок препарату «Анакінра» для лікування дітей з рідкісними формами первинних імунодефіцитів. Вперше в історії ці ліки закуплені централізовано за державні кошти, а відтак доступні пацієнтам безоплатно», – повідомили у МОЗ.

І зазначили, що у жовтні препарат доставлено в Україну, передано на зберігання державному підприємству «Укрвакцина», звідки вся партія препаратів (952 дози) протягом тижня була розподілена та доставлена в Івано-Франківську та Полтавську області для пацієнтів, які, відповідно до даних департаментів охорони здоров’я цих областей, їх потребують. У листопаді слідче управління Головного управління Національної поліції у м. Києві розпочало кримінальне провадження щодо поставки цього препарату. Відповідно до закону, міністерство надало доступ до всіх необхідних для проведення досудового розслідування документів. Вилучення документів також відбулось у державних підприємств, а також у отримувачів на регіональному рівні.

«МОЗ України занепокоєно тим, що це кримінальне провадження може обмежити доступ пацієнтів до життєво необхідного їм лікуванням через вилучення вже доставлених препаратів. Також фактично під загрозою закупівля цього препарату в майбутньому. Перешкоджання у доступі пацієнтам до цього лікування загрожує їхньому здоров’ю та життю. Своє занепокоєння щодо можливого позбавлення доступу дітей з рідкісними захворюваннями до певних лікарських засобів висловили і в Програмі розвитку ООН (ПРООН).

МОЗ України  робить усе можливе, аби діти безперервно отримували життєво необхідні ліки», – заявляють в МОЗ.

І додають, що раніше батьки маленьких пацієнтів були змушені купувати препарат за кордоном, адже купити його в Україні неможливо. Через невелику кількість пацієнтів виробник-монополіст досі не зацікавлений у реєстрації та виході на український ринок. Залучення міжнародних організацій допомогло здійснити закупівлю на міжнародному ринку і забезпечити пацієнтів, які потребують саме цих ліків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: