Спорткомплекс на Сихові: чому і за рахунок чого оптимізують кошторис

44982025_2183960674987783_4165889673190703104_o

Спочатку депутати широко рекламували градіозне будівництво, але за місяць, несподівано для усіх, скасували тендер на втілення сміливого проекту.

Як так сталося і що буде з омріяним спорткомплексом, розбиралися журналісти Дивись.info.

30 жовтня під час позачергової сесії ЛМР, депутати після тривалих суперечок погодили будівництво на Сихові грандіозного спорткомплексу, вартістю близько мільярда гривень. Потребу негайного ухвалення рішення у мерії аргументували тим, що місто може втратити співфінансування з держбюджету. Тому потрібно до кінця року провести тендер і визначити підрядника.

Втім рівно за місяць, 30 листопада, міжнародний тендер на будівництво спорткомплексу несподівано скасовують. Тепер з’ясовується, що  вартість проекту планують урізати більш ніж на третину.

Офіційне формулювання причини скасування звучить так «відсутність подальшої потреби в закупівлі зазначеного предмета закупівлі із характеристиками зазначеними у технічному завданні на закупівлю».

Голова тендерного комітету Ігор Самотій пояснює – скасувати тендер вирішила робоча група. «На останньому засіданні робочої групи було прийняте рішення про скасування торгів по причині потреби корегування проекту в напрямку зменшення варстості будівництва. Ну і ще призначили нового керівника ЛКП «Палац ігрових видів спорту», і вже спільно з ним будуть працювати над оптимізацією проекту», - каже Ігор Самотій.

Трохи історії

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський пояснює, що первинно проект спорткомлексу був не таким грандіозним, за який голосували депутати в жовтні.

«Якщо пригадати історію, то починалася ця ініціатива з рішення сесії про палац ігрових  видів спорту. Мова про арену не йшла. Пізніше звернувся депутат Роман Іванців, що існує субвенція від міністерства спорту. Але воно висунуло свої умови, що готове  співфінансувати комплекс, якщо він дозволить проводити міжнародні змагання з баскетболу зокрема і можливість розміщення 2500 тисячі людей, - пояснює головний архітектор. - Відповідно, ми мусили терміново внести зміни. Був зроблений проект в стадії П, тобто з основними рішеннями, які розглядає державна екпертиза і грубий кошторис. Оскільки це приблизний кошторис, а рахуються кошториси таких об’єків до тенісної ракетки, тобто з усім інтер’єром і спортінвентарем, а ще плюс 20% ПДВ, тому там вистрілила серйозна сума, яка власне сягала близько мільярда гривень».

Чаплінський пояснює, що кошторис збільшився й через певні технічні чинники: «Площа спорткомплексу збільшилася до 22 тис. кв. м., тобто 7 тис. кв. м.  площі додалося. Крім цього фінальні вишукування по геології показали, що є високий рівень грунтових вод, і басейн, який був передбачений, потребує додаткової чаші і насосної станції для відкачування грунтових вод. Це ще більше здорожчило цей проект. Поспішали до кінця року прийняти цю ухвалу, щоб зберегти субвенцію», - пояснює Юліан Чаплінський.

 

Що буде?

За словами Юліана Чаплінського проект відразу передбачав корегування. А тепер від деяких елементів спорткомплексу доведеться відмовитися.

«Була думка, що ми будемо зменшувати вартість вже після тендеру, бо це була умова субвенції, але ми побачили, що можемо зайти в інші складні процеси з підрядником, який скаже, що розраховував освоїти мільярд, а не, наприклад, 600 тис. Але порадившись, ми прийшли до висновку, що варто скасувати тендер до того, як буде вибраний підрядник, внести зміни в проект, зменшити на 300-350 млн. грн вартість.  І ми бачимо, як це можна зробити. Йдеться про відмову від підземного рівня, і облаштування замість басейну, наприклад, залу єдиноборств, який не повинен мати такої висоти і глибини», - пояснює Юліан Чаплінський.

За його словами, в грудні-січні проект буде відкорегований і знову поданий на експертизу. Крім цього ЛМР має підготувати звернення до міністерства з проханням не забирати субвенцію, яку тепер місто мало б втратити. Крім цього планується передбачити у бюджеті міста 50 млн.грн, що в сукупності з державними коштами становило б 100 млн.грн на початок робіт.

Втім, депутат Роман Іванців, який був комунікатором від ЛМР з міністерством спорту  визнає, що ситуація з державною субвенцією тепер «зависла».

«Місто над тим працює, щоб субвенція не була втрачена, а перенесена на наступний рік, наскільки це можливо. Це зараз підвішена ситуація, йдуть консультації, дуже активні, яким чином діяти з цією субвенцію», - каже депутат.

Водночас він називає скасування тендеру правильним рішенням.

На чому будуть економити

«Місто з самого початку запускало завдання для проектної групи, для того, щоб вони  знайшли можливість відкоригувати вартість, бо вона є досить висока. Сформували команду, яка буде реалізовувати проект. З «Львівавтодору» перейшла група людей, яка брала участь у будівництві трамвайної лінії на Сихів, це з досвідом люди. І 30 листопада на засіданні робочої групи були представлені напрацювання керівника проектної групи і там дійшли до того, що це може бути на рівні 650 мільйонів. Це грубі розрахунки. Візуально вигляд спорткомплексу не зміниться, але конструктивні зміни становлять до 80%», - каже Роман Іванців.

В цій ситуації проводити тендер було недоречно – каже депутат.

«Щоб не виникло скандалу, що ми вже підписавши договір з якимось підрядником, суттєво корегуємо проект, зменшуємо суттєво вартість і таке інше. Щоб інші учасники не закидали нам, що теж могли враховуючи суттєве корегування, запропонувати кращі умови. Думаю це корегування обговоримо на сесії. Це не є відмова від проекту. Це крок назад, щоб потім зробити хороший поступ вперед. Ми виходимо на дуже хороші показники по вартості, бо я порівнював з подібними комплексами, які будуються в Польщі і навіть в Україні», - пояснює Роман Іванців.

За його словами, серед варіантів здешевлення відмова від лижного спуску впродовж цілого року і підйомника.

«Наприклад, замість підйомника - дерев’яні сходи, а на спуску, замість плівки спеціальної, штучна трава. І в кожній частині проекту є такі речі. Тобто ми вже з самого початку почали корегувати. За дуже грубими розрахунками проектанта, це 650 млн.грн, але може бути і варіант ще відкоригувати проект за рахунок, наприклад, вентиляційної системи, крісла взяти інші. Наразі існує люфт від 500 до 650 млн.грн. Моя оціночна думка, що це може бути 600 млн.грн. Це більш ніж на третину зменшена вартість від початкової»,  - каже депутат.

Водночас його колега, депутвт ЛМР, Любомир Босаневич каже, що цього слід було й очікувати.

«Цей процес був очевидний. Закінчується бюджетний рік, це мільярдний проект, і не можна так поспіхом це робити, розказувати, що ми почнемо освоювати кошти і щось робити. Ясно, що мало бути все продумано. Зараз виявляється, що вартість проекту хочуть на третину зменшити. Найгірше зараз, що невідомо, яке буде рішення по цій державній субвенції. Там має бути розпорядження Кабміну, щоб її відтермінувати. Тобто це якась збірна солянка, непродумано це все робиться, без стратегії, дорожної карти», - каже депутат.

Наразі зрозуміло, що початковий проект зазнає суттєвих зміні буде відчутно здешевлений. Та найважливіше, що відкритим залишається питання державної субвенції, заради якої, так виглядає, все й починалося.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: