На громадські слухання у Малехові щодо рекультивації Грибовицького полігону прийшли лише представники сільради

fotoclukhannia-7588471462f3d4b6d3043a9c5e3e821b
Фото: ЛМР.

На громадських слухання щодо рекультивації Грибовицького сміттєзвалища були присутні лише сільський голова, секретар та юрист. Малехівчани вирішили проігнорувати захід, оскільки самого проекту рекультивації їм так і не показали.

Про це ІА Дивись.info депутат Жовківської районної ради, голова постійної комісії з питань сільського господарства, екології та раціонального використання природних ресурсів Ігор Муравський.

Львівська міська рада прозвітувала про те, що вчора у Малехові відбулися громадські слухання, згідно з процедурою оцінки впливу на довкілля щодо комплексного проекту рекультивації сміттєзвалища.

«О 13:15 у Народному домі розпочалася презентація проекту комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища за участю представників ЛКП «Збиранка», ЛКП «Зелене місто», фахівців Міністерства екології та природних ресурсів, а також Інституту проектування «Діпрокомунбуд» з Харкова», – повідомляє прес-служба ЛМР.

Натомість Ігор Муравський дуже здивований цим, оскільки ніхто з мешканців Малехова на громадські слухання, за його даними, не пішов, оскільки не було проекту, до якого можна було б вносити свої пропозиції.

«Ніхто не бачив проекту рекультивації. Раніше повідомлялося, що проект має виготовляти французька компанія «Еджіс», але потім його відкинули і повернулися до старого 2013 року. Однак самого проекту ніхто не бачив. Єдине, що відомо, що в старому проекті йшлося про зміцнення тіла полігону пресованими брикетами зі сміття. Відтак жоден з мешканців Малехова не пішов на громадські слухання, лише сільський голова, секретар та юрист. Спочатку люди навіть намагалися не пустити представників ЛМР, але потім вирішили просто ігнорувати захід», – сказав Ігор Муравський.

І зазначив, що вже тривалий час намагається отримати проект рекультивації, але безуспішно.

«Ми зверталися до сільської ради, але нам сказали, що не мають проекту. Так само звернулися в ЛКП «Збиранка», але і там запевнили, що не мають проекту. Тут така ситуація, що оцінка впливу на довкілля не вимагає голосування, а лише вносяться письмові пропозиції. Але ми цього не змогли зробити, бо нема у що вносити – проекту ніхто не бачив», – пояснив депутат райради.

Після громадських слухань, які де-факто відбулися, роботи з рекультивації можуть бути розпочаті.

«Але ми будемо продовжувати вимагати проект, якщо нам його не покажуть, вдаватимемося до всіх законних методів впливу, аж до акцій громадянської непокори. Крім того, у нас є меморандум від 2016 року, коли перекривалася дорогі Львів-Рава-Руська, підписаний Іриною Маруняк про те, що будь-які роботи, які здійснюватимуться на полігоні, узгоджуватимуть з громадою», – наголосив Ігор Муравський.

Та додав, що буде готуватися звернення і дії Львівської міської ради оскаржуватимуться, зокрема і в суді.

«До кінця тижня вирішимо про наші подальші дії», – сказав Ігор Муравський.

Нагадаємо, Грибовицьке сміттєзвалище готують до рекультивації, яка триватиме у два етапи. Роблять це у межах комплексного вирішення питання поводження з твердими побутовими відходами у Львові. Загалом для цих цілей Львів отримав 25 млн євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 млн євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів. Внесок міста — 6,75 млн євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: