Сенцова нагородили премією Сахарова: її вручили сестрі політв’язня

88

Українському політв'язню Олегу Сенцову в Страсбурзі вручили премію імені Сахарова, яку замість нього отримала його сестра Наталія Каплан.

Під час нагородження Каплан зачитала листа від Сенцова, повідомляє Громадське.

Шановні пані та панове! Я не можу бути присутнім у цій залі, але ви можете почути мої слова, навіть якщо їх вимовить хтось інший. Слово - це головний інструмент людини, а часто його єдиний, особливо коли у нього відібрали все інше. Словом можна вилікувати, а можна покалічити, можна врятувати, а можна вбити, скомандувати «Вогонь!». Є люди, чиї слова можуть багато. Є люди, наділені владою і можливостями, але вони використовують силу своїх слів по-різному. Можна закликати змиритися і здатися, а можна навпаки, закликати чинити опір і боротися, навіть коли немає шансів вижити, а є шанс лише загинути. Та не так важливо скільки ти прожив, важливо як. Неважливо коли ти помреш, важливіше як і за що. Можна до 18 років бути простою селянкою, а потім своїми словами підняти на опір цілу країну, прийняти приниження і мученицьку смерть, а потім залишитися жити вічно в історії під ім'ям Жанна. А можна до глибокої старості прожити сите життя кривавого правителя, невтомно промовляючи потік брехливих слів, якими нібито захоплюватиметься твій народ, і тобі навіть подаватимуть руки світові лідери, не бажаючи з тобою сваритися, але після смерті твоє ім'я буде прокляте, і слово Бокасса стане загальним, і не воно одне. Сучасність часто несправедлива, історія справедлива завжди - з часом все завжди встає на свої місця і називається своїми іменами. І хтось падає вниз, на купу сміття, під прокляття звільненого народу, разом з уламками пам'ятників самому собі, а хтось, кого раніше переслідували і майже всі зневажали, навпаки, після смерті посідає гідне місце в світовій історії, і його ім'ям починають називати вулиці, кораблі, премії. Наприклад, як ця. Андрій Сахаров це безумовно людина, на яку варто рівнятися, і ставати навіть десь трохи поруч із ним - це занадто велика честь для мене: він дуже високо підняв планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності і гуманізму. Але я сподіваюся, що я ще зможу, встигну щось зробити для того, щоб відчути, що я заслужив цю винагороду. Дякую.

На церемонію вручення премії в Страсбург також був запрошений адвокат Сенцова Дмитра Дінзе.

Під час вручення премії Каплан заявила, що завдяки вчинку Сенцова про репресії з боку Росії заговорив увесь світ.

«Олег привернув величезну увагу до теми українських політв'язнів. Він уже переміг», - сказала Каплан.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму.

Його було захоплено російськими силовиками у Криму 11 травня 2014 року. Українця звинувачували у нібито підготовці терактів на півострові під час його окупації Росією. Пізніше Сенцова звинуватили у зберіганні зброї та вибухівки.

На знак протесту проти незаконного утримування Росією українських політв'язнів 18 квітня 2018 року Сенцов оголосив голодування, яке тривало до жовтня.

Причиною його припинення стало те, що через критичний стан здоров'я і патологічні зміни, які почалися у внутрішніх органах, до нього планували застосувати примусове годування.

За 145 днів голодування український режисер втратив 20 кг ваги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: