Страйк шахтарів на Львівщині: як вирішиться критична ситуація

IMG_4225
Фото ілюстративне. На зображенні шахта «Великомостівська» ДП "Львіввугілля"

Третю добу на шахті «Лісова» ДП «Львіввугілля» триває страйк гірників. Вимога – погашення зарплатних боргів.

Шахтарський протест

З понеділка, 10 грудня, частина шахтарів не піднімається на поверхню шахти «Лісова», що знаходиться під Червоноградом. Вимога – погасити зарплатні борги. Наразі шахтарям не виплатили понад половину жовтневого заробітку і боргують повну суму за листопад.

Станом на день 12 грудня, за словами голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, під землею залишається близько 70 шахтарів. Це менше, аніж учора, адже частина людей піднялася на поверхню через погіршення стану здоров’я. Решта колективу шахти з солідарності ночували на території підприємства.

Фото з архіву. На фото шахтарі Сокальщини йдуть пікетувати львівську ОДА з вимогою виплатити зарплати 2 листопада 2018 року

Вже розпочався мітинг шахтарів у центрі Червонограда (близько 600 людей), а профспілкові лідери разом з керівниками ДП «Львіввугілля» прямують на Київ для спільної наради. Шахтарі також погрожують заблокувати частину українсько-польського кордону.

Кримінальне провадження

Тим часом, місцева прокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо невиплати зарплат. Червоноградська місцева прокуратура учора, 11 грудня, внесла відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 175 КК України (невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат).

Проведення досудового розслідування доручено слідчим місцевого відділення поліції. Тривають першочергові слідчі та процесуальні дії. В ході досудового розслідування встановлюються причини невиплати заробітної плати та службові особи, з вини яких допущено заборгованість. Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу під п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Переговори в Києві

О 16 годині сьогодні має відбутися нарада з усіма сторонами процесу. Про це у коментарі Дивись.info розповів в.о. директора департаменту паливно-енергетичного комплексу ЛОДА Михайло Грет.

«Сьогодні за нашою ініціативою буде проведена нарада під голосуванням Кістіона, віце-прем’єр міністра України. За участю ДП «Львіввугілля», ДТЕК, Вуглепостач і депутатів Верховної Ради щодо вирішення цього питання. На мою думку, в будь-якому випадку, борг буде погашений, але це не вирішує питання, бо на наступний місяць знову постане ця ж проблема. Тому нам треба міняти в корені вирішення даної ситуації, бо колись було ДП «Львіввугілля» і Добротвірська ТЕС цілісним майновим комплексом. Відповідно, вугілля, яке видобувалося, було спрямоване на потреби ТЕС, і були прямі відвантаження вугілля на місцеві ТЕС, - повідомив пан Грет. - Зараз ці місцеві ТЕС є в приватних руках, тому є потреба у договорах прямих на відвантаження вугілля так, як це було передбачено ще за часів відкриття шахт. Ви знаєте, в чиїх руках є ці ТЕС (ДТЕК Західенерго, - ред.) тому ми залежимо від Києва, тому Вуглепостач формує заявки, хто і скільки вугілля має здати. Але, як ви знаєте, місцеві приватні ТЕС мають свої приватні шахти на сході. І у них є умова одна: якщо там беруть вугілля їхнє, то вони тут беруть вугілля ДП «Львіввугілля».

Журналісти Дивись.info очікують на актуальний коментар представників ДТЕК із їхнім баченням розвитку ситуації.

Втім, у коментарі від 2 листопада щодо аналогічних протестів, у ДТЕК повідомили, що закуповують вугілля за програмою зустрічних поставок. «Поставки вугілля Львівсько-Волинського басейну на ТЕС «ДТЕК Західенерго» здійснюються в рамках програми зустрічних поставок з державною компанією «Центренерго». Вугілля державних шахт Львівсько-Волинського басейну направляється на адресу ТЕС «ДТЕК Західенерго», а вугілля «ДТЕК Павлоградвугілля» і «ДТЕК Добропіллявугілля» відвантажується для потреб державного «Центренерго», - пояснювали тоді у ДТЕК. - Це дозволяє прискорити оборот вагонів і оптимізувати логістику щодо поставок вугілля ЛВБ. За жовтень поставка на адресу станцій «ДТЕК Західенерго» склала 39,5 тис. тонн вугілля ЛВБ. За рішенням «Центренерго» все вугілля Львівсько-Волинського басейну, яке не входить в обсяг зустрічних поставок, направляється безпосередньо на адресу ТЕС державної компанії. Генеруючі компанії ДТЕК забезпечені вугіллям газової групи власного видобутку для безперебійної роботи. При цьому компанія ДТЕК готова продовжувати роботу в рамках зустрічних поставок для забезпечення вугіллям компанії «Центренерго».

Фото з архіву. На фото шахтарі Сокальщини йдуть пікетувати львівську ОДА з вимогою виплатити зарплати 2 листопада 2018 року

При цьому у ДТЕК ще 2 листопада заявляли, що повністю розрахувалися із ДП «Львіввугілля» за пославлене у жовтні вугілля, тож залишається відкритим питання, чому шахтарям виплатили лише 40% зарплатні і та виплата відбулася, за словами чиновників ЛОДА, лише 10 грудня.

Компенсувати з бюджету - неможливо

При цьому виглядає так, що вирішити проблему за рахунок бюджетних дотацій – неможливо.

«Бюджетної дотації на погашення боргу не може бути, бо це підприємство Міненерговугілля і вони самі на себе заробляють, - пояснює Михайло Грет. - Саме завдяки ЛОДА заробітна плата для гірників ДП «Львіввугілля» зросла на понад 55%, це єдине підприємство з усіх державних, де видобувають вугілля, де зарплата зросла так. Крім того, за останній рік вдалося вийти на беззбитковість. Я розумію, що є борги минулих років, але сьогодні ми самі на себе заробляємо не зважаючи на малий обсяг видобутого вугілля. Зараз ДП «Львіввугілля» об’єднують в Національну вугільну компанію і так як ми вийшли на беззбитковість, то допомоги чи дотацій не маємо права отримати. Тобто, всі кошти, передбачені державою на погашення заборгованості, пішли на схід».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: