Українцям розповіли, куди здавати зіпсовані гривні

630_360_1544632356-899

З нового 2019 року українці зможуть здавати значно пошкоджені банкноти гривні, які втратили платіжні ознаки, до уповноважених банків.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«Значно зношені банкноти гривні від фізичних та юридичних осіб у регіонах, де відсутні підрозділи Національного банку, прийматимуть уповноважені банки, які мають повноваження на зберігання запасів готівки Національного банку. Йдеться про значно пошкоджені банкноти, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожеж, повеней, забруднення хімікатами тощо», - йдеться в повідомленні.

Уповноважені банки не обстежуватимуть такі банкноти. Вони пакуватимуть їх із максимальним збереженням цілісності та передаватимуть до Національного банку як сумнівні для проведення досліджень разом із заявою та відповідною довідкою про вилучення, прийняття банкнот для дослідження.

Відповідне зобов’язання уповноважених банків містить постанова Правління Національного банку України від 3 грудня 2018 року №134 «Про затвердження Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України» (далі - Постанова №134).

Як відомо, раніше значно зношені банкноти для проведення досліджень приймали безпосередньо регіональні підрозділи Національного банку. Статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку, мають три банки: Ощадбанк, Приватбанк та Райффайзен Банк Аваль. На сьогодні підрозділи Національного банку збереглися у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та м. Києві.

Постанова № 134 набуває чинності з 2 січня 2019 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: