До організації заворушень під час Об'єднавчого собору може бути причетний намісник Києво-Печерської лаври, – СБУ

apaca

Служба безпеки України підозрює намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла у причетності до організації заворушень під час проведення Об'єднавчого собору у Києві.

Як заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, згідно з російськими інструкціями, було запропоновано провести на території Києво-Печерської лаври в Києві акцій протесту проти отримання Україною томосу і створення єдиної помісної православної церкви, пише НВ.

«Настоятель Лаври митрополит Павло повинен був координувати дії протестувальників», - сказав Кононенко.

Відповідаючи на питання про те, чи є підстави для затримання митрополита Павла, Кононенко відповів, що їх поки немає.

«Для підозри цього ще мало, але робота в цьому плані проводиться, митрополит Павло обов'язково буде допитаний у рамках цього кримінального провадження», - підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що СБУ викрила спроби російських спецслужб організувати провокації напередодні та під час Об'єднавчого церковного собору у Києві.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акта про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створенні в Києві стравропігії і визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Українській церкві.

Як очікується, томос на створення помісної церкви буде отримано після обрання предстоятеля патріархату на Об'єднавчому соборі, запланованому на 15 грудня.

Глава Російської православної церкви Кирил, незадоволений втратою свого впливу в Україні, заявив, що Константинопольський патріархат, визнавши канонічність УПЦ КП і УАПЦ, «впав у розкол».

Натомість Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що РПЦ рано чи пізно буде змушена змиритися з рішеннями Синоду Константинопольського патріархату щодо Української церкви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: