«Не жени, Україно!»: як на Львівщині вдалось зменшити кількість ДТП на 20% (фото)

IMG_2765

У Львові підбили підсумки інформаційної кампанії «Не жени, Україно!», мета якої — нагадування громадянам про необхідність дотримання правил дорожнього руху.

Цей проект реалізовувався у Житомирській, Івано-Франківській, Львівській, Харківській, Хмельницькій, Херсонській областях та у містах Київ та Одеса за підтримки Європейського інвестиційного банку, пише ІА Дивись.info.

Інформаційна кампанія «Не жени, Україно!», стартувала 21 вересня і завершилася 4 листопада, була спрямована на висвітлення наслідків ДТП в результаті перевищення швидкості та закликала водіїв дотримуватися встановленого правилами швидкісного режиму.

Як інформують у Львівській ОДА, завдяки реалізації інформаційної кампанії рівень ДТП на дорогах Львівської області, рівень ДТП з негативними наслідками зменшилась більше, ніж на 20%.

Голова Представництва Європрейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон заявив, що проект важливий для ЄІБ, оскільки покликаний покращити безпеку на дорогах та стан довкілля.

«Коли ми говоримо про безпеку дорожнього руху, безпеку на дорогах, то ми говоримо про покращення життя людей. Ви дійсно впливаєте на життя багатьох людей в країні і саме тому для нашого банку важливо бути набагато ближчими до мешканців і демонструвати те, що ми робимо. Коли ви сплачуєте за парковку у місті, коли у вас є  безпека серед пішоходів, які можуть вільно пересуватися по місту, то таким чином ви формуєте зовсім інше, хороше, середовище», - наголосив Жан-Ерік де Загон.

Жан-Ерік де Загон зазначив, що є дві головні складові безпеки руху — це вдосконалення інфраструктури і зміна менталітету громадян.

«Водіння в нетверезому стані — це має бути неприйнятне в суспільстві явище. Те саме стосується перевищення швидкості — водії не повинні вважати, що це круто. Те, що було зроблено в рамках проекту у Львівській області, є добрим результатом, і я вважаю що ви рухаєтесь в правильному напрямку. В Європі є чіткі директиви, стандарти щодо самого будівництва доріг, про яке впершу чергу йдеться, я вважаю, що Україна теж може змінити свої стандарти таким чином, щоб їх пристосувати до європейських», – наголосив він.

Транспортний спеціаліст Європейського інвестиційного банку Іштван Хайцінгер розповів, що банк здійснив процес належної перевірки та відібрав 5 міст: Львів, Київ, Харків, Одесу та Дніпро та пізніше до проекту долучили Кам’янець-Подільський.

«9 липня ми підписали з Україною проект про загальне фінансування сфери безпеки руху на загальну суму 177 мільйонів євро, з них наш банк профінансує 75 мільйонів євро, також кошти виділив ЄБРР. Спочатку провели процес перевірки, і відібрали 5 міст — Львів, Київ, Харків, Одеса та Дніпро, згодом ми долучили до проекту Кам’янець-Подільський.

Він додав, що Львів став першим містом, яке зреагувало на прохання ЄІБ та подало добре підготовану інформацію для проекту.

«Зараз ми перебуваємо на стадії оцінки цих підпроектів. Загальна сума, яку ми виділимо на область, залежатиме від того,скільки проектів та які саме буде затверджено. Я думаю, що остаточна процедура затвердження відбудеться у січні-лютому наступного року», - розповів Іштван Хайцінгер.

Також Іштван Хайцінгер звернув увагу, що для підвищення безпеки руху необхідна не тільки роз’яснювальна робота серед населення, а й зміна підходів до проектування і будівництва доріг

«Насправді є дуже багато дрібних елементів, які потрібно змінити. В Європі є абсолютно неприйнятним, коли є нерозділені велосипедні доріжки та пішохідні зони. Також варто озвучити проблему паркінгів, яка в містах України є просто жахливою. Звичайно, якщо ви хочете аби інвестиції приходили в Україну, то цю систему треба повністю змінити», - розповів Іштван Хайцінгер.

Т.в.о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв'язку Львівської облдержадміністрації Романі Кокотайло розповів, що роботи по безпеці дорожнього руху на Львівщині розпочали ще у 2016 році.

«За останні 3 роки ми інвестували виключно з обласного бюджету 50 мільйонів гривень саме в інфраструктурні заходи, які підвищують безпеку дорожнього руху за цей час облаштували понад 270 пішохідних переходів та понад 12 світлофорних об’єктів», - розповів Роман Кокотайло.

Він додав, що у планах на 2019 рік облаштувати на Львівщині ще 226 нових пішохідних переходів, встановити 25 нових «розумних» світлофорів.

Зазначимо, проект «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні» фінансується Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та спрямований на зменшення кількості та смертності в результаті ДТП у країні. Для досягнення цієї мети ЄІБ підготував програму з покращення безпеки дорожнього руху для України, яка охоплює два основні компоненти: «безпечніші дороги» (Компонент І) та «безпечніші учасники дорожнього руху» (Компонент ІІ). Компонент I стосується питання покращення проектування доріг, посилення спроможності Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор), аналізу ДТП та аудиту безпеки автомобільних доріг, а також загального управління безпекою дорожнього руху. Компонент II стосується реалізації цільових кампаній з безпеки дорожнього руху, оцінки їх впливу та підвищення обізнаності громадян. Проект реалізується компанією Egis International спільно з Expertise France.

Юрій ШУМАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: