Які свята відзначають 13 грудня (іменини, народні прикмети)  

vorozhinnya-e1544548186488

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 13 грудня в Україні і світі.  

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 13 грудня в Україні і світі.  

Свята 13 грудня

13 грудня всі католики світу відзначають День святої Люції — свято на честь мучениці 3 століття нашої ери.

Про цей день говорили, що після нього ночі зменшуються, оскільки за часів юліанського календаря саме 13 грудня наставав день зимового сонцестояння.

Зараз Люція вважається покровителькою світла. Її ж називають цілителькою від всіх хвороб зору. Легенда свідчить про те, що в самої Люції були дуже гарні очі, але вона власноручно виколола їх, щоб не вводити в спокусу якогось юнака.

У багатьох країнах вважається, що напередодні Дня святої Люції відьми танцюють на людних перехрестях, щоб закрутити до смерті чоловіків або хлопців. Саме Тому 13 грудня із селищ завжди виганяли відьом, створюючи різноманітними способами сильний шум. Також люди виготовляли обереги для захисту будинку, сім'ї, всієї худоби від нечисті. Ще в це свято заборонялося працювати, оскільки люди вірили, що це може принести нещастя.

Серед традицій, що стосуються святкування цього дня, можна згадати й народні ворожіння.

Іменини 13 грудня

Цього дня іменини святкують: Андрій, Іван.

День Андрі́я (Калита) — народно-християнське свято, припадає на 30 листопада (13 грудня), вважається днем пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: «Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа». В цей день гріх щось робити без поважної причини. Дівчата також грішать ворожачи, а хлопці просто відпочивають. В цей день здавна забороняли будь-яку інтелектуальну працю, бо є забобон, що в цей день від цього можна втратити розум.

Це день народного календаря, до якого приурочували Андріївський обряд «Калиту», суть якого полягає в переведенні юнаків і юнок у дорослі вікові класи. День Андрія справді парубоцький день. Як і в значної кількості українських свят, в його обрядах проглядаються дохристиянські традиції.

У народі цей день називали днем ​​Андрія Осіннього, Андрія Гадального. За народним календарем на Андріїв день ходили слухати воду під льодом і в колодязях. Якщо не хвилюється - до хорошої зими, якщо вода галаслива - це віщує морози і заметілі.

У давнину спостерігали: «Коли в Андріїв день холодно і ясно - добра прикмета, а коли тепло - погана», «Якщо в Андріїв день сніг піде і уляжеться, то ще 110 днів пролежить».

А дівчата в цей день ворожать на своїх суджених, моляться Андрію Первозванному, щоб він подарував їм гарних наречених. У цей день дівчина могла побачити судженого уві сні.

Народні прикмети

  • Як ще до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з'явився — холодною.
  • Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень.
  • Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи.
  • Якщо вугілля в печі в святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим — швидку відлигу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: