Поліція викрила банду, яка вербувала українських моряків для перевезення мігрантів із Африки до ЄС (відео)

46ace584-f484-471b-9c16-62b2ad996e76

Поліцейські затримали учасників транснаціональної групи, які вербували українців для перевезення нелегалів.

Про це повідомила прес-служба Нацполіції у Facebook.

«Основним завданням зловмисників було вербування українців для найму на роботу для перевезення нелегалів із Північної Африки в Європу. Моряки не розуміли того, що вони вчиняють злочин. У результаті, більше 250 громадян України наразі перебувають у в‘язницях Греції та Італії за контрабанду мігрантів», - сказав голова Нацполіції України Сергій Князєв.

Наразі підозрюють понад 30 громадян України (жителів Вінницької, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Донецької та Херсонської областей), а також громадяни Туреччини та Російської Федерації.

Зловмисники платили українцям від $2-$4 тис. за роботу у складі екіпажів турецьких суден. Вони навчали їх керувати плавзасобами та морської навігації. Далі українців переправляли на цих плавзасобах до Греції та Італії нелегальних мігрантів.

Злочинці організовували закордонні паспорти для українців та купували авіаквитки. Також вони супроводжували українців до аеропортів Києва, Одеси та Запоріжжя. Потім відправляли їх до Туреччини. На місці їх зустрічали інші зловмисники. Вони доставляли українців на плавзасоби та навчали керувати ними.

Поліція у ході обшуку вилучила у бандитів мобільні термінали, сім-картки, оргтехніку, гроші, чорнові записи, сканкопії авіаквитків та паспортів завербованих українців.

За словами Князєва, до документування цієї злочинної мережі були залучені як українські правоохоронці, так і закордонні колеги з Великобританії, Греції, Туреччини та Італії, при підтримці Інтерполу та Європолу.

«П’ятеро з них вже затримані в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу», - йдеться у повідомленні.

Ще одному спільнику, мешканцю Маріуполя, який зараз перебуває на території Туреччини, підозру оголошено заочно.

Наразі тривають слідчі дії з метою ідентифікації інших учасників злочинної групи, оскільки усі члени ОЗГ дотримувалися суворих правил конспірації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: