Скандальному керівнику ЛКП з «Самопомочі» оголосили про підозру: подробиці справи Пакіжа

img_2530
Фото: ZIK

У п’ятницю, 14 грудня, прокурор Львівської області Юрій Квятківський повідомив про підозру у неналежному виконанні службових обов’язків екс-керівнику ЛКП «Львівтеплоенерго», депутату обласної ради від «Самопомочі» Степану Пакіжу.

Про це сьогодні повідомили у прокуратурі Львівщини.

В офіційному повідомленні зазначено: «Ще у листопаді 2017 року задокументовано факт службової недбалості тодішнім керівником одного із комунальних підприємств міста Львова. Встановлено, що він уклав договір, відповідно до якого, підприємство зобов’язувалось виконати розробку техніко-економічного обґрунтування з будівництва сміттєпереробного комплексу, проте воно, згідно з висновком судової будівельно-технічної експертизи, не відповідає чинним галузевим нормативним актам, будівельним вимогам та умовам договору. Також, фігурант підписав акт прийому-передачі цього техніко-економічного обґрунтування і, як наслідок, державним інтересам було завдано шкоди на суму майже півмільйона гривень».

Йдеться про Степана Пакіжа, який донедавна очолював ЛКП «Львівтеплоенерго». Керівною посадою він поплатився за інше кримінальне провадження за статтею «Службова недбалість».

«Всупереч вимог регуляторних актів у сфері енергетики, не маючи законного права підписувати договори щодо постачання очолюваному підприємству 12 510 000 метрів кубічних природного газу, службовець все ж уклав договір. Крім цього, чоловік допустив перерахування фірмі-постачальнику понад 3,2 млн грн у той час, коли газ фактично ще не був доставлений на фірму», – йдеться в повідомленні.

13 червня 2017 року Степану Пакіжу був обраний запобіжний захід у цій справі – особисте зобов'язання терміном на два місяці.

Сам підозрюваний кримінальну справу тоді назвав переслідуванням через будівництво сміттєпереробного зоводу, але вже 1 листопада 2017 року було відкрите нове провадження – напряму пов’язане із сміттєпереробним.

ТЕЦ-2

Що стосується нинішнього кримінального провадження, то воно було внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 1 листопада за №12017140060004592. 14 листопада слідчий Залізничного відділу поліції звернувся до слідчого судді Залізничного районного суду щодо тимчасово доступу до речей та документів.

У матеріалах справи зазначається, що під час закупівлі послуг проектування сміттєпереробного комплексу (на території ТЕЦ-2, – ред.) для ЛМКП «Львівтеплоенерго», щоби уникнути процедури конкурсних торгів, були укладені дві угоди: 1 березня 2017 року з ПрАТ «Важпромавтоматика» з Харкова на 490 тисяч гривень і 20 червня 2017 року з ПрАТ «Харківське котлобудівельне підприємство «Котлоенергоопроект» на 4,9 мільйона гривень. Відтак суму у 5,5 мільйона гривень розділили на дві, які є нижчими за встановлений ліміт щодо проведення конкурсних торгів.

Оригінали документів, які стосуються проекту, знаходилися у ПАТ «Харківське котлобудівельне підприємство «Котлоенергопроект».

«Отримання таких документів надасть можливість встановити осіб, пов’язаних із завищенням фактичних об’ємів виконання будівельних робіт та використовувати їх як докази у цьому кримінальному провадженні, для чого необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів та можливість їх вилучити з метою проведення детального їх вивчення, аналізу та проведення відповідних судових експертиз, так як іншим способом неможливо отримати відомості для встановлення істини у даному кримінальному провадженні», – зазначено у матеріалах справи.

Відтак суд надав дозвіл на вилучення оригіналів документів обох харківських компаній, а також ЛКП «Львівтеплоенерго». Крім того, була призначена низка експертиз.

Остання ухвала суду датується 12 жовтнем цього року.  У ній, зокрема, зазначено, що 3 травня 2017 року укладено акт здачі-приймання робіт, згідно з договором з розробки ТЕО по об’єкту «Будівництво сміттєпереробного комплексу для ЛМКП «Львівтеплоенерго» продуктивністю 240000 т/рік.

6 березня та 31 травня 2017 року ЛМКП «Львівтеплоенерго» скерувало на рахунок ПАТ «Важпромавтоматика» кошти на загальну суму 490 тисяч гривень.

16 червня 2017 року виконком ЛМР ухвалив рішення №530, яким ЛМКП «Львівтеплоенерго» наділив функціями замовника на проектування сміттєпереробного на території ТЕЦ-2.

Під час будівельно-технічної експертизи від 27 вересня 2018 року було встановлено, що ТЕО сміттєпереробного не відповідає чинним нормативно-законодавчим актам в галузі будівництва, будівельним вимогам, завданню на проектування та умовам укладеного договору на 490 тисяч гривень. Крім того, відсутні вихідні дані.

Відтак слідчий просить доступу до оригіналів документів, які стали підставою для прийняття рішення виконкомом.

У прокуратурі вважають, що усе це призвело до втрати майже півмільйона бюджетних коштів. А 14 грудня колишньому керівнику скандального ЛКП оголосили про підозру.

Нагадаємо, що Львівська міська рада відмовилася від будівництва сміттєпереробного заводу на території ТЕЦ-2, зокрема, через питання власності земельної ділянки, на якій мало постати підприємство, оскільки свої претензії на неї висувала сільська рада Сорок-Львівських.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: