День народження бригади: 80-ка святкує 39-річчя

48381274_521246108380466_2226175145444114432_n

80-та окрема десантно-штурмова бригада святкує 39-річчя з дня створення. З річницею бригаду привітав її командир полковник Володимир Шворак.

«Наша військова частина має славну бойову історію. А завдяки повсякденній самовідданій праці, наполегливості, високій майстерності та професіоналізму особового складу вона стала однією з кращих серед формувань Збройних Сил України.

Підрозділи військової частини пройшли нелегкий бойовий шлях.

Вже за роки існування незалежної України ми вкотре продемонстрували свою готовність стати на захист її територіальної цілісності та державної незалежності. А здобутий величезний досвід дає нам змогу гідно виконувати поставлені завдання, завдяки чому мирні люди мають можливість спокійно жити та працювати.

За це вам глибока шана та повага!

У цей святковий день вітаю військовослужбовців частини, ветеранів військової служби, десантників всіх поколінь, членів їх родин з Днем створення військової частини бажаю успіхів у службі, добра, злагоди, міцного здоров’я на довгі роки, оптимізму та родинного благополуччя. Нових вам здобутків у виконанні почесних завдань в ім’я процвітання української держави.

Впевнений, що особовий склад військової частини і надалі буде гідно виконувати свої обов’язки, зберігати та примножувати традиції своїх попередників», – йдеться у привітанні.

Історична довідка

80 окрема десантно-штурмова бригада (початкова назва 80 парашутно-десантний полк) сформовано в березні 1955 року. Перше місце дислокації полку –  м. Гайджунай.

У 1960 році полк передислоковано в Баку та включено до складу 104-ої повітряно-десантної дивізії.

19 грудня 1979 року військова частина була передеслокована в  м. Хирові Львівської області.

19 грудня  для особового складу бригади є Днем  частини.

В січні 1980 року 1-ий десантно-штурмовий батальйон бригади в повному штатному складі убув для ведення бойових дій в Республіку Афганістан. Близько 150 офіцерів, прапорщиків, солдат і сержантів бригади за зразкове виконання бойових завдань в Республіці Афганістан були нагороджені бойовими орденами і медалями.

У 1986 році офіцери та прапорщики бригади  брали участь в ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

В січні-березні 1990 року особовий склад бригади успішно виконував завдання уряду по роз’єднанню міжнаціонального конфлікту в м. Степанакерт Вірменії.

27 березня 1990 року бригада була переорганізована в 224 Навчальний центр по підготовці молодших спеціалістів для Повітряно-десантних військ.

3 травня 1992 року частина склала Військову присягу на вірність Українському народові.

З 1 листопада 1995 року 224 Навчальний центр був переформований  в 6-ту окрему аеромобільну бригаду.

В грудні 1999 року бригада була переформована в 80-ій окремий аеромобільний полк.

В квітні  2003 року полк передислокований в місто Львів.

Багато військовослужбовців виконували завдання у Іраку, Косово, Ліберії, Сьєрра-Леоне.

В листопаді 2013 року полк переформовано у 80-ту окрему аеромобільну бригаду.

Найбільш видатними  в історії бригади виявилися 2014-2015 роки, коли вся Україна вкотре дізналася про легендарних львівських десантників – непереможних представників Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

У зоні АТО на рахунку бригади участь у звільненні Слов’янську, виконання завдань у районі  населених пунктів Георгіївка, Хрящувате, Новосвітлівка, Красне, Круглик, Переможне.

Але найвідомішим подвигом бригади є оборона Луганського аеропорту, де наші військовослужбовці майже 5 місяців героїчно тримали оборону при переважаючих силах противника – Збройних Сил Російської Федерації та незаконних збройних формувань.

Окремою сторінкою історії 80-ої бригади є оборона Донецького аеропорту воїнами 3-го батальйону, які проявили масовий героїзм при виконанні бойового завдання.

На День Незалежності 2015 року Президент України Петро Порошенко, віддаючи шану мужності львівських десантників, вручив командиру бригади  полковнику Ковальчуку Андрію Трохимовичу Бойовий Прапор 80 десантно-штурмової бригади зі стрічкою «За мужність та відвагу!», заслужений героїзмом особового складу бригади при виконанні бойових задач.

День військової частини – 19 грудня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: