День Святого Миколая: легенди та традиції святкування

Glavnaya-kartinka-5
Джерело фото: Блог АЛЛО

"Хто був слухняним увесь рік — отримає солодкий подарунок під подушку, розбишаки ж за погану поведінку отримають різку".

Таку легенду, вже споконвіку, напередодні Дня святого Миколая, батьки розповідають малечі, аби ті чемно себе поводили та вірили у казку. А ми в свою чергу вам розповімо деякі цікавинки про святого благодійника.

Легенда про святого Миколая

pesochnizza

Побутує така легенда, що в давні часи Миколай врятував доньок бідного чоловіка, який не міг зміг забезпечити їх посагом. А за тамтешніми звичаями, вони б в такому разі не змогли вийти заміж. Дізнавшись про це, Миколай вирішив скористатись спадком свого батька і декілька ночей поспіль підкидав у вікно будинку, де жила сім'я, шмат золота. Робив він це непомітно, тому доньки так і не дізнались, хто був їх рятівником.

domechti

Проте існують і закордонні легенди про Миколая. Як-от німецька історія, яка розповідає, що напередодні свята батьки дарували своїм дітям зимовий одяг. А з часом, щоб малеча вірила в чудо, почали робити це таємно. Пізніше до дарунків додавали солодощі, які складали у панчохи, і вивішували на камін. Останню традицію, до речі, використовують і донині.

 Традиції на свято

Яке ж українське свято без традицій. Як каже українська приказка: «Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи». Відтак перш за все, потрібно віддати усі борги. Також на свято є традиція миритися і прощати, бо як кажуть «На Миколу клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі».

Проте найпоширеніша традиція серед українців є лист до Миколая. Напередодні свята, дітки пишуть листа, в якому згадують всі добрі і погані вчинки, які робили протягом року, а також пишуть свої побажання. А в ніч з 18 на 19 грудня, кожному, під подушкою Миколай залишає такі довгоочікувані подарунки.

Українці в цей день вірили, якщо 19 грудня йде дощ — буде згодом гарний урожай. А мороз цього дня означав великий врожай хліба й городини. Якщо ж в цей день дороги засипе снігом, то зима буде затяжною та холодною.

Сучасність і віра в Миколая

В радянський союз святий Миколай, як і всі інші релігійні символи, був витіснений. На заміну йому прийшов Дід Мороз, який, за легендою, дарує подарунки на Новий Рік. Все ж сьогодні майже 70% українців мають традицію дарувати подарунки на День святого

princeofpeacecatholic.church

Миколая. А близько 30% – такої традиції не мають.

Найбільше прихильників традиції дарувати подарунки на День святого Миколая на Заході. Більшою мірою підтримують цю традицію жителі сіл, молодь та більш забезпечені українці.

Сьогодні святий Миколай став ще й символом благодійності. Десятки організацій по всій країні, під приводом Миколая допомагають потребуючим сім'ям та дітям з інвалідністю. У Львові, до прикладу, нещодавно відчинила свої двері вже вісімнадцята Фабрика Миколая, де помічники готують подарунки львівській малечі на свято. Адже кожен повинен відчути свято.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: