Турківський районний суд залишився без єдиного судді через підозру у хабарництві

2

СБУ разом САП затримали єдиного суддю Турківського районного суду Луку Кріля за підозрою в вимаганні хабара у тисячу євро.

«Оперативники спецслужби встановили, що суддя вимагав від місцевого жителя одну тисячу євро за непритягнення до кримінальної відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Правоохоронці затримали суддю на робочому місці після одержання другої частини неправомірної вигоди», – йдеться у повідомленні.

Додамо, що, згідно із даними сайту Судова влада в Україні,  Кріль Лука Михайлович – не лише в.о голови Турківського районного суду, а й єдиний суддя. Указ про його призначення був підписаний президентом торік, 29 грудня.

Цікаво, що раніше, 20 червня 2017 року, Вища рада правосуддя розглянула питання щодо надання рекомендацій Президенту України про призначення Кріля Луки Михайловича суддею Турківського районного суду Львівської області безстроково, і вирішила відхилити дане питання та перенести його розгляд на іншу дату, оскільки виникають сумніви щодо відповідності судді займаній посаді.

Зокрема протягом 2010-2014 років Лука Кріль 217 разів повертав людям їх позовні заяви без розгляду через виявлення, нібито, недоліків у позовних заявах.

«13 із цих ухвал таки були оскаржені, і всі вони визнані незаконними судом другої інстанції. Тобто безперечно встановлено, що суддя Кріль Л.М. 13 разів незаконно відмовляв людям у розгляді їх позовних заяв, іншими словами вчиняв перешкоди у доступі до правосуддя.

В ухвалах апеляційних судів зазначено, що суддя Кріль Л.М. неправомірно виносив ухвали, порушував встановлений порядок вирішення питань про прийняття позовних заяв до розгляду; порушував норми матеріального та процесуального права; постановляючи ухвалу, керувався непередбаченою законом підставою; повертав позовну заяву без розгляду, з посиланням на норму, яка містить позовну вимогу; робив необгрунтовані висновки; постановляв ухвалу, яка не відповідає вимогам цивільного судочинства; з порушенням процесуального закону повертав позовну заяву; безпідставно відмовляв у відкритті провадження з посиланням в описовій частині на обставини, які суперечать резолютивній частині ухвали, свій висновок не мотивував; постановляв ухвалу, яка суперечить вимогам закону, неправильно вирішував питання щодо відкриття провадження у справі; вимагав у людей докази всупереч вимогам закону; постановляв необґрунтовані ухвали, обмежуючи законне процесуальне право позивача; постановляв ухвалу за відсутності правових підстав», – пише turka-ua.net.

Згідно із декларацією про доходи, Лука Кріль володіє у Турці земельною ділянкою у тисячу квадратних метрів та квартирою у 73 квадратні метри, власницею якої зазначена Катерина Кріль. Крім того, суддя задекларував зарплатню дружини у 52 тисячі гривень та свою – понад 208 тисяч гривень.

Читайте також: На Львівщині затримали суддю на хабарі у тисячу євро

Автомобіля, згідно із декларацією, у судді немає, а ось на рахунку у банку в нього майже півмільйона гривень, точніше 448 тисяч.

Фото: СБУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: