Про курс гривні, добробут населення та темпи росту. Економісти підбили підсумки 2018 року

680_5b73d46b7956a

Темпи росту української економіки надто низькі навіть для того, щоби досягнути рівня 2008 року. Водночас є всі ознаки оздоровлення і бізнес починає пристосовуватися до нинішніх реалій.

Яким був економічний рік і чого очікувати, ІА Дивись.info поспілкувалася із директором економічних програм  Українського інституту майбутнього Анатолієм Амеліним та членом правління міжнародної спілки «Інститут національної політики» Мариною Багровою.

– Чи темпи зростання економіки 2018 року були достатніми для України?

Анатолій Амелін:

– Для відновлення після кризового рівня ці темпи, цілком очевидно, недостатні. Нагадаю, що 2008 року розмір української економіки був 188 мільярдів доларів. За результатами 2017 року ми маємо 112 мільярдів доларів. Виходячи із цього, ріст економіки у 3% є критично низьким для того, щоб ми повернулися до попередніх позицій. Рухаючись такими темпами, до позицій 2008 року ми повернемося лише 2028 року. Відповідно, ці темпи недостатні для росту.

Ріст економіки у 3% є критично низьким для того, щоб ми повернулися до попередніх позицій. Рухаючись такими темпами, до позицій 2008 року ми повернемося лише 2028 року

Марина Багрова:

– Достатнє зростання економіки – відносна дефініція. Наприклад, для того, щоб Україні за рівнем достатності добробуту громадян наздогнати хоча б Польщу і Чехію, зростання ВВП економіки України має вимірюватися двозначними цифрами в рік. У цьому сенсі, зростання економіки України було явно недостатнім.

– Що буде з курсом гривні після зимових свят?

Анатолій Амелін:

– Ми не бачимо підстав для послаблення курсу гривні. Новини, які ми минулого тижня отримали, – це транш МВФ. Поповнення золотовалютних резервів. Знову ж таки, новорічно-різдвяні свята, і люди більше витрачають валюти, ніж купують, тому що купують подарунки родичах за рахунок  збережень. Відповідно підстав для послаблення гривні немає, гривня навіть може незначно зміцнитися.

Не бачимо підстав для послаблення курсу гривні

Марина Багрова:

– Після зимових свят курс гривні, найімовірніше, залишиться на рівні кінця грудня поточного року. Цей фактор обумовлюється перспективою надання Україні чергового кредиту від МВФ.

– Чи впорається Україна з борговим навантаженням, адже наступного року має здійснити найбільші виплати за зовнішнім боргом?

Анатолій Амелін:

– Бюджет, який був зверстаний і прийнятий парламентом, передбачає цілковиту можливість  обслуговування зовнішніх боргів. Звичайно, при запозиченні нинішніх ринків 5 мільярдів доларів, з урахуванням отримання траншу від МВФ  і можливістю отримання нових траншів наступного року, можна очікувати як зниження нерозміщення паперів, так і зниження вартості таких розміщень. Тому ймовірність проходження без кризи виплат за боргами достатньо висока.

Марина Багрова:

– Українська економіка має слабке зростання ВВП, відстає від економік сусідніх країн ЄС, поки підтримується за рахунок зовнішніх кредитів з боку МВФ.

– Чи демонструє українська економіка тенденцію до оздоровлення?

Анатолій Амелін:

– У цілому можна сказати, що так. 2017 року об’єм капітальних інвестицій становив 16 мільярдів доларів. За підсумками нинішнього року ми очікуємо 20 мільярдів доларів капітальних інвестицій. Що свідчить про те, що український бізнес став очікувати на щось, пристосувався до ситуації і продовжує відновлюватися, реновуватися. Також іде позитивна тенденція на ринку праці – зарплати українців зростають. При чому ростуть темпами, які значно випереджають інфляцію росту економіки. І ця тенденція буде продовжуватися.

Український бізнес став очікувати на щось, пристосувався до ситуації і продовжує відновлюватися, реновуватися

Марина Багрова:

– Українська економіка продемонструє тенденцію до оздоровлення лише в тому випадку, коли керівництво України відмовиться від співробітництва з МВФ і буде робити основний упор на розвиток економіки країни за рахунок вітчизняного та іноземного бізнесу.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: