Дитячі хвороби децентралізації на Львівщині

998397

На Львівщині цієї неділі обрали керівників п'яти об’єднаних територіальних громад - Бібрської, Зимноводівської, Лопатинської, Меденицької та Радехівської ОТГ обрали голів та депутатів місцевих рад.

Загалом область займає восьме місце в Україні за кількістю утворених ОТГ та 22 місце за кількістю населення ОТГ.

Що маємо?

За даними Мінрегіонбуду, Львівщина за кількістю ОГТГ займає 8 місце в Україні. В області створено 40 ОТГ. Водночас, за кількістю населення в об’єднаних громадах область посідає лише 22 місце.

«Більшість громад, які утворені на Львівщині – сільські, селищні або міські на базі міст районного значення. Відповідно, з населення Львівської області 2,5 млн, з яких 1 млн – місто Львів. Ще 8 міст обласного значення – це основна частина населення області. На жаль, ні одне місто обласного значення не утворило ще ОТГ. Тобто ми ніби маємо багато громад, але за кількістю населення – більшість мешканців великих міст, на жаль, не охоплені реформою децентралізації», – пояснює керівник Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Галина Гречин.

При цьому у чотирьох районах  - Турківський, Яворівський, Золочівський, Буський, не утворено жодної об’єднаної громади.

Тим часом згідно з перспективним планом мало б утворитися 85 ОТГ.

Саботаж

Новообрані голови об'єднаних громад, які, до слова, сформувалися не в повному обсязі, розповідають, що зіткнулися подекуди з відвертим саботажем з боку деяких сільських голів. Так, у Стоянові Радехівського району громада висловилася за входження до ОТГ, а сільська рада, де більшість депутатів є працівниками сільради, проголосувала проти.

«Я бачив відвертий саботаж деяких сільських голів. Ми це відчували. Якщо сільський голова не хоче зібрати сесію, провести громадські слухання, то це про щось говорить. Було таке, що приїжджаємо в село, а в народному домі - одна людина і це працівник сільської ради. Кажуть, ну не йдуть люди. Та не можуть люди не йти, якщо їх нормально покликати. Десь хтось себе бачить керівником іншої ОТГ. Тобто, думають що буде ще одна ОТГ. Але я для себе чітко зрозумів, що ніхто переглядати перспективні плани не буде, бо вони складені таким чином, щоб громада була спроможною. Тому, думаю, що у 2020 році наші громади будуть у зовсім іншому форматі, бо виходу у них не буде», - каже новообраний голова Радехівської ОТГ Степан Коханчук.

«Багато сільських голів чекають команди згори», - додає голова новоутвореної Меденицької ОТГ Володимир Шулак.

За словами Галини Гречин, на недільних виборах керівників ОТГ перемогли люди, які ініціювали їх створення.

«Дуже мало людей, які готові брати на себе відповідальність. І дуже багато сільських голів на своїх посадах ще з початку Незалежності. Вони звикли, що вони не приймають суттєвих рішень, а дивляться на район і область. В нас був випадок, коли сільський голова боявся поставити на голосування навіть порядок громадських обговорень, бо розумів, що люди будуть за об’єднання, і тому не дав навіть шансу провести обговорення», - каже Галина Гречин.

Дороги назад немає

За словами новообраних голів ОТГ, громади об’єднуються, бо розраховують на покращення життя.

«Немає доріг, вуличного освітлення, дитячих садків, є в одному селі є народний дім, де немає підлоги. Плакати хочеться», – каже Володимир Шулак.

«Є біла заздрість щодо тих громад, які утворені з 2015 року і почали ефективно працювати. Радехів і Радехівський район за ці три роки втратили колосальну суму коштів, яку б вони мали на розвиток інфраструктури отримати. Ці кошти просто пішли в інші громади. Це мотивація, чому ми розпочали процес об’єднання», – додає Степан Коханчук.

Як новообрані, так і діючі голови ОТГ на Львівщині переконані, що процес децентралізації не зупиниться, навіть якщо зміниться влада на центральному рівні.

«Я абсолютно переконаний, що цей маховик вже не зупинити. Якщо навіть у результаті президентських, парламентських виборів щось зміниться, вважаю, на реформу децентралізації та на багато інших реформ це не вплине. І немає побоювань, що коло може повернутися назад», – вважає Степан Коханчук.

«Думаю, народ не дасть той маховик, який запустили, щоб його зупинили. Люди були за кордом, бачили, як там живуть, зараз приїжджають додому і хочуть бачити перспективу», - додає Володимир Шулак.

«Якщо людям сподобалася реформа і об’єднання, якщо у громаді щось змінилося, мені здається, наша держава і народ досить натерпілися, щоб цей маховик розкручувати у неправильний бік. Ми робимо правильні кроки, рухаємося у правильному напрямку і ми господарники на своїх територіях. Мені здається, що «відмотати назад» – нереально, якою би не була влада на верхах», – каже голова Підберізцівської ОТГ Василь Коваль, який перебуває на посаді уже рік.

Що у планах?

Впродовж місяця у Меденицькій та Радехівській громадах планують прийняти бюджети ОТГ. Про плани голови громад наразі говорять обережно.

«Зараз багато працюємо над мікропроектами. В нас є кошти і я маю бачення внести їх в школи, в садочки. Сьогодні ми займаємось створенням додаткової групи в садочку. Ми маємо дуже великі проблеми з водопостачання у садочку, бо там роками нічого не робилось. Також готуємо проект по заміні перекриття школи. Хочемо відкрити ЦНАП», - каже Володимир Шулак.

Найважливіше, щоб нас підтримував народ. Разом ми все зробимо і у нас все буде добре. Хочемо показати, що ми недаремно працюємо», – сказав він.

Очільник Радехівської міської ОТГ Степан Коханчук перша за все візьметься за вирішення тих проблем, що найбільш нагальні.

«Ми маємо ще дуже багато робіт в самому Радехові, за три роки ми багато чого змінили, і не можемо опускати ту планку, яку самі ж поставили, але повинні думати і про села. Я особисто об’їхав всі сільські ради, оглянув всі садочки, школи, народні доми, зустрічався з людьми. Перш за все – потрібно визначити пріоритети в кожному населеному пункті і втілювати в життя найпотрібніше. Це дороги, вуличне освітлення, сміття, навчальні заклади», – ділиться планами Степан Коханчук.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: