Українці зможуть цифровим підписом затверджувати згоду стати донором органів

630_360_1540401873-518

Починаючи з 2019 року кожен повнолітній українець зможе письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе прийняти це рішення за нього після його смерті.

Відповідну постанову ухвалив уряд на засіданні у четвер, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

«Уряд затвердив порядок надання згоди на донорство. Також передбачено механізм проведення трансплантацій до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) та роботи Уповноваженого органу з питань трансплантації», - зазначили у МОЗ.

Повідомляється, що ухвалений Порядок затверджує письмові форми для волевиявлення громадян щодо можливого донорства, які будуть вноситися до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації. При цьому кількість заяв, які може подати фізична особа, є необмеженою. Крім того, після подання нової форми заяви, дія попередньої автоматично анулюється.

Як роз'яснили у МОЗ, заяви про донорство можна буде надати як особисто трансплант-координатору в медзакладах, що здійснюють діяльність, пов’язану з трансплантацією, так і посадовій особі уповноваженого органу з питань трансплантації.

«У майбутньому буде можливість подання електронної заяви про згоду чи незгоду на донорство шляхом заповнення онлайн-форми на сайті уповноваженого органу з питань трансплантації, яку необхідно обов’язково завірити особистим електронним цифровим підписом», - зазначили у МОЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: