У МОЗ не радять заїдати алкоголь купою активованого вугілля

630_360_1545991671-659 (1)

Щоб не сп’яніти не слід пити алкогольні напої на голодний шлунок та запивати їх газованою водою, бо жодна пігулка не позбавить від наслідків перепою.

Про це у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

«Пам’ятайте, що жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути — їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкоголю», - написала Супрун.

За її словами, попри поширений лайфхак щодо активованого вугілля, яке нібито може вберегти від похмілля та швидкого сп‘яніння, не існує жодних наукових доказів, що вугілля запобігає потраплянню алкоголю у кров.

«Є невелике клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 60 грамів активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилась така сама як і без нього. Тобто по суті вживання вугілля нічого не змінює», - наголосила Супрун.

Вона підкреслила, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку.

«Алкоголь не знаходиться там достатньо довго, аби вугілля його абсорбувало. Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно. Є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю», - зазначила Супрун.

Вона радить не вживати алкоголь на голодний шлунок та не змішувати його з газованими напоями.

«Не пийте алкоголь на голодний шлунок. Вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. Намагайтеся не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь в поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп‘яніти. Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою. Також пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю», - рекомендує Супрун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: