Львівщина відзначає 110-ту річницю з дня народження Степана Бандери (відео, фото)

49669438_2048421851913382_6753630361206390784_n
Фото: Дивись.info

Сьогодні, 1 січня, відбулися заходи з нагоди відзначення 110-ї річниці з дня народження голови Проводу ОУН Степана Бандери.

Громадськість та представники влади вшанувалиь пам'ять Героя України покладанням квітів до пам'ятника, інформують в ЛОДА.

З нагоди урочистостей, обласна рада проголосити на Львівщині 2019 рік Роком Степана Бандери.

Відтак департамент внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації і департаменту з питань культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації напрацювали заходи із відзначення Року Степана Бандери.

Також депутати підтримали рішення проголосити 2019 рік Роком Організації українських націоналістів з метою належного відзначення 90-ї річниці Першого Конгресу українських націоналістів.

Почалась українізації, особливо в армії. Гасло «Слава Україні», а у відповідь - «Героям Слава», - це великий подвиг нашої історії. Ми на правильному шляху»,- заявив Олесь Гуменюк.

Урочистості розпочалися о 14:00 год., на пл. М. Кропивницького.

Смолоскипна хода на честь дня народження Степана Бандери.

У багатьох містах Украни щороку 1 січня проводиться смолоскипна хода на честь дня нарождення Степана Бандери. У Києві вперше така хода пройшла у 2007 році. Подібні акції проводяться і в інших містах України, зокрема у Львові, Луцьку, Івано-Франківську. З 2010 року акції проводяться в Полтаві, з 2014 — у Дніпрі, з 2016 року — у Херсоні і Слов'янську, а 2017 року вперше пройшли у Запоріжжі і Черкасах.

Довідка

Степан Бандера (1909-1959) був талановитим організатором, політиком-стратегом, відданим революційним методам боротьби за визволення українського народу від австро-угорських, польських, московсько-більшовицьких колонізаторів, за незалежну Українську Державу – такої характеристики заслужив він від своїх сподвижників, послідовників і прихильників української національної ідеї.

Діяльність Степана Бандери в ОУН.

- Бандера став керівником відділу пропаганди в ОУН у 22 роки, в 23 – став заступником крайового провідника, а в 24 – крайовим провідником.

- Провідник усе життя був прихильником збройного опору, але особисто він ніколи не був задіяний у збройному протистоянні.

- За його ініціативи було створено підпільну друкарню ОУН та хімічну лабораторію.

- Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року.

Вбивство Степана Бандери та пам’ять про нього.

- Вбив Бандеру 15 жовтня 1959 року у Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський зі спеціального пістолета-шприца.

- Степан Бандера був похований 20 жовтня 1959 року у Мюнхені. Його труну засипали землею з України та покропили водою з Чорного моря, а на могилу поклали 250 вінків.

- У проекті "Великі українці" Степан Бандера посів третє місце, набравши більше 260 тис. голосів українців. За деякими даними, він був лідером проекту, але результати голосування сфальсифікували.

- В 2010 році йому було посмертно присвоєне звання Героя України, а в 2011році, при режимі Віктора Януковича, рішення про присвоєння відмінене.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: