Стало відомо, як подорожчає алкоголь у 2019 році 

boozegerms_web_1024

Купити горілки, вина і пива в 2019 році ми зможемо більше, що поверне частину українців до вживання легальних напоїв. 

У 2019 році ставки акцизного збору не переглядались, саме це дає підстави говорити, що суттєвого зростання ціни алкогольних напоїв не буде, якщо Міністерство економічного розвитку не прийме рішення підняти мінімальні роздрібні ціни.

Вартість буде зростати лише через збільшення собівартості продукції, темпами нижчими за загальну інфляцію. Про таке повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко з посиланням на дані Держстату.

«Згідно з даними Державної служби статистики, в листопаді 2018, у порівнянні з груднем 2017 року, подорожчав весь асортимент алкогольних напоїв. Пляшка вітчизняного пива 0,5 л і пляшка горілки 0,5 л – на 11%, вітчизняні столові вина – на 7%. За рік горілка додала 9,2 грн на півлітровій пляшці, вітчизняні вина – на 3,9 грн на пляшці ємністю 0,75літрів, а вітчизняне пиво – 1,5 грн на півлітровій пляшці», – написав Дорошенко.

Він додав, що на початок грудня 2018 року півлітрова пляшка горілки коштувала в середньому по країні 90,4 грн, 0,75 л пляшка українського столового вина обійдеться в 62,3 грн, а вітчизняне пиво в 15,1 грн.

Читайте також: В Україні закінчилася заборона на перевірки бізнесу 

«Дані грудня 2018 року будуть відомі лише в середині січня», – зауважив голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

Слід зазначити, що за рік вартість цукру знизилась на 10%, а яблук на 44%. Крім того, надходження до державного бюджету від акцизів на алкоголь перестали збільшуватись в останні роки через падіння офіційного споживання, за винятком пива та вина. Це і стало причиною через яку на 2019 рік не переглядались ставки акцизного збору.

«Також, за нашими розрахунками, купівельна спроможність українця, який отримує середню заробітну плату, з січня по серпень 2018 року підвищилась. У серпні, за статистикою, українець міг собі дозволити купити на середню зарплату 111 пляшок горілки 0,5 л, тобто на три пляшки більше ніж на початку 2018 року. На кінець серпня вже минулого року українець міг придбати 151 пляшку вітчизняного сухого вина 0,75 л, або на одну пляшку більше ніж у січні. Ймовірно що і 2019 року купівельна спроможність нашої мінімальної та середньої заробітної плати вимірювана в алкоголі буде зростати через те, що його ціна буде зростати меншими темпами за рівень доходів. Тобто купити горілки, вина та пива ми зможемо більше. Що поверне частину українців до вживання легальних напоїв», – підсумував Олексій Дорошенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: