Історичний день: 5 січня Вселенський Патріарх підписав томос для Православної Церкви в Україні (відео)

10FA747A-6A3C-48B6-B3E4-9F51D5D387CD_w1023_r1_s
Фото: president.gov.ua

5 січня у Стамбулі відбулося підписання томоса про автокефалію Православної Церкви в Україні.

Документ підписав вселенський патріарх Варфоломій у патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського патріархату.

Перед підписанням відбулася молитва українською мовою – усі присутні мали змогу прослухати тропар у виконанні делегації, єпископату і духовенства з України, інформує Українська Правда.

Також молитву прочитав Варфоломій.

Потім розгорнули сувій з томосом, виконаним на пергаменті афонським іконописцем, і Варфоломій підписав його.

У резиденції Константинопольського патріарха після підписання томосу представники Православної церкви України та інші присутні у залі заспівали українську колядку.

Одна з найвідоміших українських колядок «Нова радість стала» пролунала у церкві Святого Георгія після промови Петра Порошенка.

Президент подякував Вселенському патріарху Варфоломію за підпис томосу для України та вкотре запросив його до Києва, передає Громадське радіо.

З цим указом офіційно завершується процедура отримання Україною церковної незалежності. Тепер 6 січня Варфоломій передасть томос до митрополита Київського та всієї України Епіфанія, який привезе його до Києва.

Вже 7 січня томос виставлять у Софійському соборі, де його зможуть побачити всі охочі.

Як повідомляло ІА «Дивись.info» Вселенський патріарх Варфоломій закликав патріархів та архієпископів православних церков підтримати надання Томосу Православній церкві України.

Також він зазначив, що ієрархи помісних православних церков мають «вивчити деталі листа, щоб приступити до визнання нової церкви».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: