Наш Всесвіт має двійника, де час тече в інший бік — вчені

157254

Згідно з теорією, в момент Великого вибуху утворилися два «дзеркальні» Всесвіти. 

Наш Всесвіт може мати двійника в паралельному світі, створеного з антиматерії, де все відбувається у зворотному напрямку від Великого вибуху за шкалою часу. Про це пише УНІАН з посиланням на іноземні ЗМІ.

Повідомляється, що революційна теорія, запропонована канадськими вченими з Інституту теоретичної фізики, звучить як зав'язка фантастичного роману, проте вона допомагає розв'язати кілька парадоксів, які не мають пояснення в сучасній науці.

Згідно з новою теорією, в момент Великого вибуху утворилися два «симетричні» Всесвіти. В одному – там, де живемо ми, – час пішов звичним нам способом, а в іншому – дзеркальному – час став з такою ж швидкістю віддаляється в минуле.

Канадські фізики планують доопрацювати ще чимало деталей нової моделі, але загалом їхня робота не викликає очевидних протиріч, і вона була опублікована в журналі Американського фізичного товариства.

Прийнята на сьогодні теорія стверджує, що весь наш Всесвіт – простір, час і маса/енергія – з'явилася в результаті Великого вибуху, і з тих пір, ось вже майже 14 млрд років, розширюється і охолоджується. З елементарних частинок поступово утворилися атоми, а вже з них – всі відомі речовини, включаючи зірки і нас самих.

Відомо, що еволюцію Всесвіту і його властивості вивчає спеціальна наука – космологія, заснована на загальній теорії відносності Ейнштейна і Стандартній моделі. Проте ні та, ні інша не можуть пояснити, чому, наприклад, у видимій частині Всесвіту так багато речовини і так мало антиречовини – адже в теорії їх повинно бути порівну.

Зазначається, що для вирішення цього парадоксу, відомого як Баріонна асиметрія Всесвіту, було запропоновано кілька гіпотез, зокрема за рахунок темної матерії і чорних дірок.

Втім, пояснення, запропоноване канадцями, куди простіше і дозволяє пояснити всі спостережувані явища, не порушуючи уже наявних теорій. Окрім того, нова модель передбачає, що Великий вибух став точкою симетрії, по різні сторони якої Всесвіт і Антивсесвіт розлетілися в часі. Точно так само, як одночасно з народженням електрона у вакуумі на світ з'являється його античастинка позитрон.

Прорахувавши всі можливі пари, фізики дійшли висновку, що Антивсесвіт має бути надзвичайно схожим на наш. Проте він навряд є її точною копією (в повній відповідності з квантовим принципом невизначеності). Останнє уточнення дозволяє фізикам уникнути складних філософських питань, наприклад, про свободу волі. Адже в іншому випадку те, що відбувається в паралельному Всесвіті повинно було б дзеркально відображатися в нашому – або навпаки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: