Сміттєві плани: У ЛОДА визначили завдання на рік щодо поводження з ТПВ

00018

На Львівщині понад 150 населених пунктів досі не охоплені централізованим вивозом ТПВ,  діє 41 несанкціоноване сміттєзвалище, а 11 міст не запровадили роздільний збір сміття. Про це йшлося під апаратної наради у ЛОДА.

Проблеми і завдання

На Львівщині 151 населений пункт досі не охоплений централізованим вивозом ТПВ.

«Найбільша проблема – Дрогобицький район. Це пов’язано із закриттям полігону, але ми вже розподілили обсяги. Частина поїде на стрийський полігон, частина - на самбірський. Так само не є доброю ситуація в Радехівському, Золочівському, Перемишлянському районах, але ми в січні плануємо повторно оголосити конкурси, щоб ці перевізники, які є, охопили ці населені пункти», - розповів директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА Назарій Романчук.

«Вивіз ТПВ не є добровільною справою. Всі мають мати угоди про вивіз. Це питання до сільських і міських голів. Є екологічне законодавство, яке передбачає достатньо жорстку відповідальність, є екоінспекція, яка має важелі впливу. Як ми за це притягуємо до відповідальності?» – обурився голова ЛОДА Олег Синютка.

Як пояснив Назарій Романчук, за минулий рік екоінспекція склала 25 протоколів, накладено штрафів на 225 тис.грн.

«Це механізм спонукання сільських голів до укладання угод. Всі населені пункти мають затверджені правила благоустрою, в яких прописана відповідальність за відсутність договору про вивезення ТПВ», - розповів директор департаменту.

«Якщо 2 роки сільські голови не підписують угоди, значить до них ніхто не їздить, - зауважив Олег Синютка. - От Бронниця закрила для Дрогобича полігон, а куди вони вивозять сміття? Чому їх не штрафують?» Він додав, що незадоволений роботою департаменту в цьому напрямку.

Крім цього, в 11 містах області не запроваджено роздільний збір сміття. «Це питання до керівників місцевих органів влади. Закон про прийом на полігон тільки  сортованого сміття вже рік діє», - знову обурився голова ЛОДА.

Відтак, серед завдань на цей рік - розробка регіонального плану управління відходами, забезпечення 100% вивозу сміття з усіх населених пунктів, запровадження роздільного збору сміття в 11 містах, облаштування 4 полігонів, на які вже розроблена проектно-кошторисна документація. Крім цього у планах рекультивація 2 сміттєзвалищ, ліквідація 41 несанкціонованого сміттєзвалища.

«Я б хотів, щоб у нас був графік, затверджений по кожному несанкціонованому сміттєзвалищу, чітка карта і заходи, які ми робимо», - заявив Олег Синютка.

Львівське сміття

У ЛОДА також ставлять перед собою завдання зменшити витрати на вивіз сміття. Це стосується ТПВ, які область вивозить зі Львова. За попередні роки на цьому вдалося зекономити 155 мільйонів гривень – кажуть у ЛОДА.

«Це ще не межа. Я думаю, в нас ще будуть вилазити всілякі «феєрверки», які будуть стосуватися вивозу ТПВ. Я не хочу забігати наперед і бути поганим пророком, але те, що мені не подобається цілий ряд речей і, думаю, що правоохоронні органи повинні подивитися більш прискіпливіше на ці всі речі це 100%. Я маю підстави думати: в тій сумі, яка є зараз, також є завищені ціни», - заявив Олег Синютка.

Також, серед завдань зменшення відстані до полігонів. Зараз 2% сміття вивозиться на далеку  відстань - понад 1000 км.

«І то, це зумовлено тільки тим, що перевізники хочуть мати певний резерв і мусять час від часу завозити туди сміття, щоб там засвітитися, що вони працюють з цими полігонами», - розповів Назарій Романчук.

За його словами стоїть завдання вивозити все сміття на полігони в межах 375 км від Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: