Перекриття траси в Гряді: обвинуваченого у посяганні на територіальну цілісність від в’язниці врятував «закон Савченко»

17618843_1510534489010880_1908112673_n-696x522

Одному з організаторів перекривання траси Львів-Рава-Руська у Гряді 29 березня 2017 року винесли вирок – три з половиною роки позбавлення волі, але на підставі так званого «закону Савченко» звільнили з-під варти у залі суду.

Про це стало відомо із вироку суду, винесеного 2 січня Кам’янка-Бузьким районним судом і оприлюдненого 8 січня у ЄДРСР.

Згідно із даними порталу Судова влада України, обвинувачений Літвиненко у період з 15 по 19 березня 2017 року вступив у злочинну змову із особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження з метою вчинення умисних дій щодо зміни меж території України. Підсудний організував перекриття автомобільної дороги Львів-Рава-Руська для розповсюдження інформації про наявність нібито конфлікту між українцями та поляками на ґрунті утисків останніх за національною ознакою, розпалювання національної ворожнечі.

26 березня на залізничному вокзалі підсудний зустрівся з людиною, яка передала йому банери, польські прапори і 8 тисяч доларів. Наступного дня, 27 березня, чоловік ще з однією особою визначили місце, де саме перекриватимуть дорогу і вибір припав на пішохідний перехід у селі Гряда Жовківського району.  28 березня було визначено місце, де три орендовані автобуси забиратимуть учасників акції – біля Порохової вежі та магазину «Сільпо» на вулиці Науковій.

Крім того, в обов’язки обвинуваченого входило знайти людину, яка зможе дати інтерв’ю польською мовою. Також була визначена винагорода кожному з учасників перекриття автодороги – 300 гривень. Орієнтовно у перекритті дороги взяли участь 100-150 людей.

29 березня, приблизно з 10 год. 40 хв. до 11 год. 25 хв., підсудний ще з двома особа безпосередньо керували акцією протесту, учасники якої заблокували рух транспорту в обидва боки, що призвело до утворення заторів.

Коли на місце перекриття траси прибули правоохоронці, підсудний вступив у конфлікт з начальником Жовківського відділення поліції Олександром Гостіщевим, кілька разів його вдаривши.

Вже у підготовчому судовому засіданні обвинувачений свою винуватість визнав повністю. «27.12.2018 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Львівської області старшим радником юстиції Телефанко О.В., якому на підставі ст.ст.36, 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні з одного боку та обвинуваченим ОСОБА_2, з другого боку, з участю захисника - адвоката Данилюк Л.В., укладена угода про визнання винуватості», – зазначено у судових матеріалах.

Суд визнав підсудного винуватим за ч. 2 ст. 110 КК України (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) із врахуванням ч. 1 ст. 69 КК України у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі без конфіскації майна; за ст. 293 КК України (Групове порушення громадського порядку) у вигляді арешту на строк 3 місяці; за ч. 2 ст. 345 КК України (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) у вигляді позбавлення волі строком 1 рік.

На підставі статті 70 КК України остаточний термін – 3 роки і 6 місяців позбавлення волі без конфіскації майна.

Крім того, до підсудного застосували так званий «закон Савченко», згідно з яким один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі.

«Відповідно до ч.5 ст.72 КК України, в редакції Кримінального кодексу України із змінами, внесеними Законом України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання» №838-VIII від 26.11.2015 року та звільнити його з-під варти в залі суду негайно», – йдеться у вироку.

Наразі вирок не набув законної сили і може бути оскаржений.

Нагадаємо, 29 березня в с. Гряда Жовківського району близько 200 осіб заблокували автодорогу державного значення Львів – Рава-Руська та перешкоджали руху машин. За словами тодішнього начальника управління СБУ Львівщини Віктора Андрейчука, акція була проплачена і правоохоронці встановили всіх організаторів, та вилучили детальний медіаплан про висвітлення їхньої акції у засобах масової інформації та його кошторис.

Читайте також: «Недорусская недовесна»: як цього тижня в Західній Україні влаштовували провокації

Провокацію у Гряді пов’язали з обстрілом Генконсульства Польщі у Луцьку та подібною акцією, яку намагались провести поблизу Мостиська 12 березня. Замовником цих провокацій, за версією прокуратури, є лідер радикальної громадської організації «Наждак» Микола Дульський.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: