Супрун розповіла, як відрізнити грип від застуди (інфографіка)

IMG_6326-696x464

Центр громадського здоров'я МОЗ України підготували інфографіку як розпізнати симптоми застуди та грипу.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Важливо вміти відрізняти стани, коли ваш організм зможе справитись з невеличкою допомогою та дистанційною консультацією лікаря, а коли обов’язково потрібно звернутись за оглядом до спеціаліста. Небезпека грипу або тяжкої застуди полягає в ускладненнях, які можуть вартувати навіть життя. Тому важливо вчасно розпізнати хворобу та розпочати необхідне лікування", - зазначила у своїй публікації Супрун.

Також Супрун опублікувала декілька правил, які мають запам'ятати українці :

  • Звичайну застуду із легкими симптомами лікують лише постільним режимом і рясним питтям протягом 3-5 днів. Організм цілком може впоратись із вірусом сам.
  • Для лікування грипу або застуди, яка протікає з тяжкими симптомами, застосовують озельтамівір, занамівір та балоксавір, але лише після того, як їх випише лікар.
  • Препарати, що зменшують біль у горлі чи полегшують кашель — не мають жодної доказової ефективності у лікуванні цих симптомів, а просто ненадовго можуть полегшити стан.
  • Температуру дорослим потрібно знижувати лише коли вона більше 38,5 градусів. Для цього краще використовувати парацетамол чи ібупрофен та не перевищувати дозу цих ліків.
  • Вірусні інфекції не лікуються антибіотиками. Антибіотики виписують лише при бактеріальних хворобах, коли збудником захворювання є бактерії, наприклад, при бронхіті чи пневмонії. Але такі препарати призначають лише після аналізу крові та обстеження у лікаря.

Якщо з’явились задишка, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та діарея, біль в грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості чи судоми, очільниця МОЗ радить негайно телефонувати 103.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: