В Україні знімають 19 серіалів, перші вийдуть на екрани за півроку, — Нищук

3550-696x466

Міністр культури України Євген Нищук про роль держави та Міністерства культури у питанні отримання Томосу про автокефалію ПЦУ, інвентаризацію майна в Києво-Печерській лаврі, телевізійний контент, розвиток українського кінематографу і співпрацю із зарубіжними кіностудіями та повернення колекції скіфських золотих прикрас із Нідерландів розповів у ток-шоу «Ехо України» на телеканалі «Прямий».

Міністр культури України Євген Нищук про роль держави та Міністерства культури у питанні отримання Томосу про автокефалію ПЦУ, інвентаризацію майна в Києво-Печерській лаврі, телевізійний контент, розвиток українського кінематографу і співпрацю із зарубіжними кіностудіями та повернення колекції скіфських золотих прикрас із Нідерландів розповів у ток-шоу «Ехо України» на телеканалі «Прямий».

Телевізійний контент 

По Міністерству культури за програмою патріотичного спрямування пройшло 69 проектів, серед них 19 телевізійних серіалів, які зараз в процесі виробництва. І вже десь в середині цього року будуть виходити на телеекрани.

Ми пішли вперше на те, що 50% ми інвестуємо у створення телевізійного серіалу – чи це документального, чи художнього, чи анімаційного – для того, щоб змінити картинку на телевізійних екранах, щоб з’явилися не про "російських мєнтов" фільми, а про наші історії, без будь-якої пропаганди, без будь-якої цензури. Фільми на різну тематику... Обмежень жодних. Але саме повний цикл українського виробництва та українськими акторами в головних ролях.

Співпраця із зарубіжними кіностудіями

У нас очікується декілька прем’єр вже цього року у співпраці з Голлівудом. Це фільм Агнешки Голланд наприкінці року вийде про валлійського репортера Гарета Джоунса, який відкрив для західного світу геноцид Голодомору в Україні в 32-33 роках. Про це буде великий фільм. І це одна співпраця. Другий фільм, де знімаються голлівудські актори – «Захар Беркут», який також вийде цього року.

У нас також Жан Рено з’явиться у фільмі «Поліна». У нас підписуються активно угоди копродукії з іншими країнами. Готова угода з Канадою. Це дуже важливо. Тобто ми практично виходимо на західний ринок.

Норвезькі компанії заходять на Одеську кіностудію для створення спільного телевиробництва з Україною. Також це спільний фільм з Польщею. Пан Яблонський, який зараз долучений до зйомок фільму за твором Олега Сенцова «Номери».

Тобто це справді великі зрушення. І я не буду приховувати, що ми практично переживаємо відродження українського кінематографу.

Томос про автокефалію

Це прагнення багатьох поколінь. І спроби були, крім Януковича, за всіх президентів. Так, Віктор Андрійович Ющенко справді багато докладав зусиль. Тут нема чого казати. Але так склалися і зірки, і дійсно не секрет, що безпосередньо воля політична Президента України. І тут немає ніяких цих маніпуляцій про те, що держава втручається в релігійне питання. Ця подія – це не суто стосунки держави і релігії. Це питання незалежності України.

Це один із символів. І він не стосується ситуації: віриш ти в бога, ходиш ти до православної церкви, чи ти мусульманин, чи ти іудей. Це питання державності і національної безпеки.

Коли ми заходили безпосередньо в храм, скільки було журналістів з Російської Федерації. Якби вони не давали цьому значення, то їх би, повірте, стільки не було б. І тоді, коли почалося підписання, то якось там дуже по сторонах постійно падали то штативи, то якісь прибори, то ще щось. У мене враження таке було, що в них все валилося, «все пропало» в цей момент.

Інвентаризація майна в Києво-Печерській лаврі

Є деякі втрати з ікон у частині Києво-Печерської лаври. Ми про це окремо будемо робити брифінг, щоб зараз не чіпати. Я попередньо кажу, щоб потім не висіпували з контексту і не казали про заяви. Так, ми робили ці звірки. З іншого боку, не треба казати, що вже щось там вивезено. Ці втрати могли бути в попередні часи, ще до 2003 року.

Зараз на базі цієї звірки йдуть кримінальні провадження. Вся документація направляється в правоохоронні органи. І тоді вже спільно ми вийдемо на прес-конференцію для того, щоб і ЗМІ, і людей повністю повідомити про ті втрати, які були в наших лаврах і в наших церквах.

Повернення колекції скіфських золотих прикрас із Нідерландів

Ще 2017 року наприкінці відбувся в Нідерландах суд, який постановив, що ця колекція повинна повернутися на час анексії Криму до України. Безперечно, всі розуміють, що Російська Федерація не напряму, а це так званий начебто музей Криму подає апеляції і так далі.

Цей процес тягнеться далі в судовому процесі. На березень призначена чергова апеляція – як мені казали, вже одна з останніх. Ми сподіваємося, що вона, звичайно, буде відхилена. І я не забігатиму наперед і не говоритиму, що цього року вона буде повернута. Тому що ми знаємо, що ці всі судові процеси іноді тягнуться багато років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: