Дах над головою: коли діти-сироти на Львівщині отримають житло

apsaimniekosana2

У 2018 році на Львівщині 87 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа отримали житло за кошти державного та обласного бюджетів.

Водночас на квартирному обліку перебувають 184 дитини. З них 50 вже майже досягли віку, після якого можуть втратити право на безкоштовне житло.

Хороший результат

У 2018 році з державного бюджету було виділено близько 13, 5 млн грн на придбання житла для дітей-сиріт. Крім цього 7 млн грн було виділено з обласного бюджету. Виділені областю кошти призначалися також і для дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Залучаючи місцеві кошти, ми по державному бюджету купили 21 об’єкт для 28 дітей сиріт та осіб з їх числа.  За кошти місцевого бюджету ми мали 6 млн 912 тис. грн. За ці гроші придбано 21 об’єкт для 45 дітей. Деякі райони і міста не чекаючи навть співфінансуваня від нас придбали додатково житло. Зокрема в Сокальському районі для двох дітей–сиріт, у Львові - 9 квартир, також було придбане житло у Яворівському та Бродівському районах. Загалом минулого року, якщо сумувати державний і обласний бюджети, ми купили житло 73 дітям і ще 14 дітей отримали його за рахунок місцевих бюджетів. Тобто 87 дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування отримали у власність житло на Львівщині. Я вважаю, що це хороший результат», - каже начальник Служби у справах дітей ЛОДА Володимир Лис.

Вийти на «нуль»

Цього року Львівщина отримала 16 млн грн субвенції з державного бюджету. На відміну від попереднього року, вони призначені на придбання житла не лише для дітей сиріт, а й для позбавлених батьківського піклування. Крім цього в обласному бюджеті на ці потреби закладено 7 млн грн.

«Чекаємо на постанову Кабміну щодо параметрів цього житла. А по обласній програмі забезпечення житлом вже в березні буде перше засідання комісії, чекаємо заявок з регіонів. В більшості міст і районів вже прийняті відповідні місцеві програми і закладені кошти на їх реалізацію. Цікаво, що цього року три ОТГ співфінансували придбання житла для дітей-сиріт. Це говорить про те, що ОТГ цікавить не тільки господарка, але й соціальні проблеми. Це гарний приклад відповідальності для інших громад», - каже Володимир Лис.

Наразі, на квартирному обліку перебувають 184 дитини-сироти. З них близько 50 віком від 21 до 23 років.

«Цього року ми в першу чергу будемо забезпечувати житлом цих осіб, у яких проходить граничний вік. Бо відповідно до законодавства можуть бути безкоштовно забезпечені житлом особи з числа дітей-сиріт віком до 23 років. Якщо ми виконаємо завдання, яке ми перед собою поставили, то за 2-3 роки постараємося повністю забезпечити житлом принаймні дітей-сиріт. Коли ми вийдемо на «нуль», то в майбутньому будемо вже точно знати, скільки коштів потрібно виділяти на той чи інший рік», – каже начальник Служби.

Щодо житла, яке купується, то переважно це однокімнатні квартири. Якщо ж йдеться про родинну групу, то це може бути двокімнатна квартира або будинок у селі.

«В більшості випадків, господарі, які продавали на вторинному ринку житло, знаючи, для кого призначене, залишали всі меблі, тобто там відразу можна було жити», - каже Володимир Лис.

Читайте також: 39 рятувальників у Карпатах вже четверту добу шукають зниклого туриста (фото)

Крім цього, у селі Бірки Яворівського району вже розпочали будівництво малого групового будинку, в якому зможуть проживати до 10 дітей, позбавлених батьківського піклування і сиріт, які мають інвалідність.

«Це діти, які не змогли потрапити до дитячих будинків сімейного типу, прийомні сім’ї чи під опіку родичів. Будинок буде побудований в центрі села, де є розвинена інфраструктура, поблизу школи.  Діти будуть під наглядом фахівців і інтегровані в суспільство. Сподіваємося відкрити цей будинок у серпні-вересні», - розповідає Володимир Лис.

Убезпечити від шахраїв

Цьогоріч до програми забезпечення житлом внесено поправку про заборону відчуження житла на 10 років.

«Це зроблено для того, щоб убезпечити дітей від шахраїв, щоб цю квартиру не можна було заставити, і це житло не було втрачене. Думаю, це достатній період для того, щоб дитина обжилася і могла приймати рішення самостійно. Також рекомендуємо, щоб ці діти були під соціальним супроводом, бо коли дитина виходить, наприклад, з інтернатного закладу, де за неї все робили -  прали, прибирали, то вона не адаптована до життя. Тому при придбанні житла просимо районні центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді брати під супровід цих дітей і допомагати їм робити перші кроки в самостійному житті», - пояснює Володимир Лис.

Загалом, за 5 років, відколи діє обласна програма, на Львівщині забезпечили житлом понад  250 дітей-сиріт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: