Які свята відзначають 10 січня (іменини, народні прикмети)      

IMG_6142
Пасаж Андреоллі (провулок між площею Ринок та Театральною вулицею).

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 10 січня в Україні і світі. 

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 10 січня в Україні і світі. 

Свята та події 10 січня

Домочадців день, або Різдвяний М'ясоїд. М'ясоїд не був святковим днем, з нього починався тривалий період певного способу життя православного селянина — часу, коли в їжу можна вживати м'ясо. Крім релігійних мотивів, це було пов'язано також з тим, що в перші дні січня було прийнято забивати худобу. Отже, на столі з'являлося м'ясо — в першу чергу, свинина. Однак це не скасовувало щотижневий піст по середах і п'ятницях.

У цей час розпочиналася пора весіль. Коли, як не в М'ясницю, сім'ї молодих могли накрити багатий стіл для гостей? А оскільки Різдвяна м'ясниця була довгою (вона тривала до Масляної), часу для шлюбних обрядів і веселих застіль цілком вистачало.

М'ясоїд називали також Домочадцевим днем. Вся родина збиралася в хаті: спільно виконували роботи по господарству, разом сідали за стіл. Цей день нагадував про те, що сімейна згода — найдорожче, що може бути у людини. «Коли в сім'ї лад, то і справа йде на лад, і достаток народиться», — говорили люди.

А напередодні Домочадцева дня на Червону гірку, яка була біля кожного села, приносили кілки і вбивали їх у землю. Вранці на гору приходили сім'ями: кожен пов'язував на кіл клаптик тканини і загадував бажання. Тривали в М'ясницю і святочні гуляння. У будинках збиралися гості та грали в різні ігри.

1863 — у Лондоні відкрилась перша міська підземна залізниця — метро. На лінії, довжиною 4 милі, було 7 станцій.

Трамвайна аварія 10 січня 1972 ро́ку — трамвайна аварія, що сталася 10 січня 1972 року у Львові вулицею Городоцькою; наймасштабніша аварія в історії львівського трамвая.

До аварії, на лініях львівського трамвая, колії яких розташовувалися посередині проїжджої частини, були зупинки, розташовані на острівцях безпеки посередині проїжджої частини (безпосередньо біля колії). Вони були виділені бордюром і гарантували безпеку пасажирам, які чекали на них на трамвай.

Уранці 10 січня вулицею Городоцькою спускався переповнений трамвай. На середині спуску, поблизу Львівського цирку, шофер заснув і вагон став некерованим. Коли він досягнув перехрестя вулиць Городоцької і Шевченка, то зійшов із рейок, протаранив людей, що стояли на зупинці-острівці, і врізався в будівлю школи № 11 (сьогодні — Львівська правнича гімназія). Загинули 26 осіб.

Увечері цього ж дня про подію повідомив «Голос Америки». Радянська преса замовчувала факт трагедії, лише газета «Вільна Україна» за 11 січня 1972 року в нижньому кутку третьої сторінки надрукувала:

«Виконком Львівської міської Ради депутатів трудящих висловлює глибоке співчуття рідним і близьким потерпілих при аварії трамваю в м. Львові 10 січня 1972 року.
Для розслідування причин аварії, вжиття заходів з посилення безпеки руху міського транспорту та надання допомоги сім'ям потерпілих створена спеціальна комісія».

Наслідком аварії стала ліквідація зупинок-острівців посеред проїжджої частини, а також обмеження швидкості руху вагонів на спусках.

Іменини 10 січня

Цього дня іменини святкують: Аркадій, Гликерія (Ликерія), Гнат (Ігнатій), Домна (Домніка), Зенон, Корнилій, Леонід, Микола, Никанор, Никодим, Олександр, Петро, Феоктист, Феофіл, Феофіла

Народні прикмети 

  • Якщо у цей день на деревах помітний іній, а вітру зовсім немає - чекай врожайного року і удачі у всіх справах
  • Кажуть, що все зроблене зі своєю сім'єю 10 січня буде благословенне і принесе плоди в майбутньому, зробивши людину по-справжньому щасливою
  • Якщо зіграти весілля 10 січня - шлюб буде щасливим
  • Якщо в день 10 січня прийняти колядників, то це стане запорукою здоров'я і благополуччя, захистить будинок від псування і пристріту, вбереже худобу від хвороб
  • Якщо кішка 10 січня спить весь день - чекай потепління
  • Якщо собака вилізла з будки і лягла на сніг - прикмета до того, що бути хуртовини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: