Будівельний ринок: які підсумки року на Львівщині

IMG_8144

За даними статистики, за цей рік будівництво житла на Львівщині трохи скоротилося, але суттєво зросло будівництво інженерних споруд.

Матеріал підготовлено за сприяння будівельної компанії «Львівська Мрія».

Ринок будівництва

У січні–листопаді 2018 року будівельні підприємства Львівської області виконали будівельних робіт на понад 7 мільярдів гривень. При цьому, порівняно із аналогічним періодом попереднього року, загальний обсяг будівельних робіт зріс майже на 12%.

На будівництві інженерних споруд обсяг робіт збільшився на 25,1%, нежитлових будівель – на 6,5%, водночас на будівництві житла – скоротився на 1,1%.

Будівельні підприємства Львова виконали 60,2% від загального обсягу будівельних робіт, Стрийського району – 9,5%, Пустомитівського району – 7,6%, - йдеться у звіті ГУ Статистики у Львівській області.

Цьогоріч Львівщина вийшла у топ-3 регіонів України за кількістю прийнятого в експлуатацію житла, поступившися лише Києву та Київщині.

Вартість житла у Львові

Цікаво, що цьогоріч середня вартість житла у Львові дещо знизилася. На противагу прогнозам середні ціни на житло у новобудовах Львова не стрибнули вгору. За інформацією сайту з новобудов ЛУН, ціни на новобудови у Львові за цей період дещо змінилися та житло навіть, як виявляється, подешевшало.

До прикладу, якщо в серпні 2016 року середня ціна за квадратний метр в новобудовах Львова становила 640 доларів (якщо оцінювати в національній валюті, середня – 16 000 грн), то мінімальна сума за квадратний метр становила – 460 доларів (11 500 грн). 2018 року за квадратний метр в новобудові в середньому потрібно заплатити вже 580 доларів (15 400 грн). Мінімальна ціна квадратного метра зараз, у 2018 році,  – 390 доларів (10 500 грн). Отже, у 2018 році квартиру у львівських новобудовах можна придбати на 60 доларів за квадратний метр дешевше, ніж у 2016-у.

До слова, незабаром у Львові стартує будівництво нового житлового комплексу «Львівська Мрія», який розташується за адресою: вул. Княгині Ольги 1-5. Дев’ятиповерхові цегляні будинки комфорт-класу передбачатимуть не лише квартири з можливістю індивідуального планування, а також підземний паркінг (вартість місця включена у вартість житла) та внутрішній двір, розділений на кілька зон за функціональним призначенням (дитячі майданчики, зони відпочинку для старших людей, зони вигулу тварин тощо). Детальніше про новий ЖК читайте тут.

Що думають експерти

Також пропонуємо подивитися підсумки року від головного архітектора Львова Юліана Чаплінського, які він підбив у власному відеоблозі тут.

Наталія Задерей, з Експертної платформи Національного банку України вважає, що забудовники в Україні сповільнюють темпи заради якості й це є однією з основних тенденцій ринку в країні. Про це вона розповіла у коментарі проекту VoхConnector. «Ситуація зумовлена передусім нетипово високою базою порівняння, - вважає експертка. - Якщо у 2017 році через регуляторні зміни забудовникам було вигідно швидше вводити об’єкти в експлуатацію, то у 2018-му невизначеність навколо пайового внеску та нових державних будівельних норм (ДБН) спонукала не поспішати з введенням в експлуатацію та отриманням дозволів на нове будівництво. Водночас в інших областях з традиційно високими обсягами житлового будівництва (Львівській та Одеській) зниження обсягів прийняття в експлуатацію було не таким значним як в Києві, а у Харківській області навіть мало місце зростання на 49%».

На думку пані Задерей, популярність житла як інструмента інвестування збереглася. «В умовах все ще слабкої довіри до банків та низької дохідності валютних депозитів зберігається інвестиційний попит на житло. Цьому сприяє і той факт, що різниця між ціною на старті продаж на ранній стадії будівництва та ціною після введення будинку в експлуатацію може складати 20-30%, - говорить Наталія Задерей. - У якісних новобудовах преміум-класу високий інвестиційний попит створюють іноземці, вітчизняні бізнесмени та політики. При цьому професійні рантьє можуть купувати квартири у значних кількостях з метою здачі в оренду. Ще одна група інвесторів – це ті, хто не хоче тримати по кілька десятків тисяч доларів на депозитах або вдома, тому інвестує в однокімнатні квартири бюджетного сегменту».

До слова, про цей тренд говорилося ще минулоріч. Тоді директор будівельної компанії «Львівська Мрія» Андрій Борисов зауважив, що цей тренд існує на ринку вже принаймні кілька років: «В часи сильних стрибків курсу валют продажі злетіли вгору, це був найвищий пік. Люди просто не розуміли, що буде з курсом далі, і вкладали гроші у квадратні метри (нерухомість). У той момент у Львові продалося, певно, 80% всього, що було на ринку. З того часу люди зрозуміли, що ця схема працює. Бо вони придбали квадратні метри житла і нічого не втратили. Більше того, на старті квартира коштувала дешевше, ніж коли будинок вже зданий – вони будуть тільки у виграші».

Читайте також: Поринути в казку: львів’яни виграли три подорожі до Діснейленду (відео)

Львівська Мрія – на ринку Львова вже понад 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК “Львівська Мрія” в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла.

ЖК “Львівська Мрія” неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі “Кришталева цегла”.

ЖК “Львівська Мрія” – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу: м. Львів, вул. Рубчака, 11 вул. Кн. Ольги, 1 тел.: (032) 241-08-08; (097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: