У Львові до лікарні з обмороженням потрапили двоє чоловіків

1
Фото: Фейсбук ДСНС

11 січня до рятувальників надійшло повідомлення про те, що в хірургічне відділення 8-ї МКЛ поступило двоє чоловіків з діагнозом обмороження.

Про це інформує головне управління ДСНС України у Львівській області.

Так, зокрема один випадок обмороження стався з чоловіком 1970 року народження, якому медики діагностували обмороження нижніх кінцівок.

Другий випадок стався із чоловіком 1963 року народження мешканцем сел. Брюховичі. У медичний заклад чоловік поступив, з діагнозом – обмороження лівого гомілково–ступеневого суглобу.

Аби уникнути обмороження, ГУ ДСНС України у Львівській області нагадує:

- краще вдягатися багатошарово. Тобто одягти на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. З цих же міркувань одяг має бути цілком вільним.

- захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс, вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

- якщо плануєте провести цілий день на морозі, вiзьмiть запасний одяг. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.

- не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли — тож з'їжте що-небудь.

- якщо ви проводите цілий день на вулиці, кожні півгодини-годину бажано заходити у тепле приміщення, аби зігрітися.

- по можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

- працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу — тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

- не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно.

- слідкуйте за прогнозом погоди.

Категорично не можна:

- торкатися металу, як голими руками так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження.

- вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь просто послаблює ваш власний контроль за ситуацією, що заважатиме вам вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: