14 січня – потрійне свято: Василя, Обрізання Господнє і Старий Новий рік

juhzywqlbgy (1)
Фото: відкриті джерела

14 січня в Україні потрійне свято. Християни східного обряду святкують Василія Великого, Обрізання Господнє і перший день нового року за старим стилем.

Старий Новий рік для слов'ян досить важливе свято, хоча далеко не кожна людина може пояснити його сенс і суть.

До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім'я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. Після вечері треба обов'язково зайти до сусідів і попросити один у одного вибачення за можливу провину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

Старий Новий рік: історія і дата свята

Здається, що це повинні бути два окремих абзаци, але вникаючи в суть свята, стає зрозуміло, що дата пов'язана безпосередньо з тим, як з'явився старий Новий рік.

Старий Новий рік відзначають лише в тих країнах, де Різдво святкується 7 січня.

Старий Новий рік

Чому стали відзначати Старий Новий рік

Це свято з'явилося в Україні у 1918 році після переходу Царської Росії з юліанського календаря на григоріанський, за яким на той час вся Європа жила вже кілька століть. Через це всі свята були перенесені на 13 днів.

Так, за юліанським календарем Новий рік 14 січня, і, коли в 1918 році на території сучасної України прийняли григоріанське літочислення, Новий рік перемістився на 1 січня. Також до переходу на григоріанське літочислення в день Старого Нового року відзначали Василів день або Щедрий вечір.

Саме звідси і пішли традиції святкування Старого Нового року, пише Уніан.

Старий Новий рік: традиції свята

Якщо зануритися в історію свята, то можна дізнатися, що раніше, до старого Нового року 14 січня відзначали Васильєв день, який згодом практично забули через нове свято. Але ось його традиції нікуди не поділися і тепер вважаються традиціями старого Нового року.

14 січня – Василя

Василій Великий – архієпископ Кесарії Кападокійської, вселенський вчитель Церкви (IV cтоліття нашої ери). 14 січня вшановують його пам’ять. Церковні джерела характеризують Василія Великого як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Саме йому належить вислів: "Скільки віднімеш від тіла, стільки додаси сили душі".

Також Василя Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основним обрядом було засівання осель збіжжям. Перший посівальник на Новий Рік, зазвичай, приносить до хати щастя. Вважається, що дівчата щастя не приносять, тому й посівати їм не годиться.

І ось, саме Васильєв день вважався святом "щедрого вечора", як кажуть зараз про старий Новий рік.

Вважається, що чим пишніше, гарніше і краще буде накритий ваш стіл, тим краще пройде наступний рік. Достатку, щастя і інших благ буде прямо пропорційно тому, що ви змогли покласти на свій стіл.

Була ще одна дуже цікава традиція: люди обов'язково роблять вареники з невеликими сюрпризами всередині - це може бути все, що завгодно і воно буде символізувати те, в чому вам пощастить в новому році. Наприклад, якщо це буде монетка, значить ви будете багато заробляти, якщо перець, значить у вас буде "жаркий" рік і так далі.

Старий Новий рік

Кажуть, що саме завдяки цій традиції і з'явилось прислів'я "Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш". Саме тому люди і зараз намагаються накрити стіл максимально пишно й багато в це свято.

Серед стародавніх українських звичаїв на Старий Новий рік варто виділити і сватання. Тільки 13 січня ті молоді хлопці, які раніше отримали від коханої дівчини "гарбуза", могли повторити спробу і знову послати в будинок дівчини сватів. Свататися на Маланки можна і вперше, адже вважається, що якщо погодитися на шлюб в Щедрий вечір, то і життя молодої пари буде щедрим і радісним, інформує Знай.уа.

Різниця між колядками та щедрівками і засівалками Різниця між колядками та щедрівками і засівалками суттєва. Колядки виконують на Різдво – 6-7 січня, щедрують - напередодні старого Нового року, 13 січня, а засівають вже в перший день Нового року (старого Нового року), тобто 14 січня. В колядках прославляють народження Христа, а щедрівками бажають добробуту родині, багатого урожаю і т. ін. Засівалки за змістом схожі на щедрівки, однак їх співають вранці 14 січня.

Обрізання Господнє

Похожее изображение

14 січня за новим стилем Православна Церква святкує Обрізання Ісуса Христа. На восьмий день після народження Ісуса, за єврейським звичаєм, відбувся обряд обрізання Христа, після якого дитині й дали ім'я, провіщене ще архангелом Гавриїлом в день передання благої вісті Діві Марії, – Ісус.

Старозавітнє обрізання було своєрідним прообразом новозавітнього хре­щення, що втілює нас у Христа. Святий апостол Павло, називаючи хрещення й навернення до правдивої й спасаючої євангельської віри "нерукотворним обрізанням", каже до таких віруючих Нового Завіту: "У Ньому ви були й обрізані обрізанням нерукотворним, коли ви з себе скинули це смертне тіло обрізанням Христовим. Поховані з Ним у хрещенні, з Ним ви разом також воскресли" (Кол. 2, 11-12).

Старий Новий рік: прикмети свята

Картинки по запросу старий новий рік

Ви вже помітили, наскільки це цікаве свято, адже воно перетинається з двома народними урочистостями, тому не дивно, що традицій, прикмет і повір'їв вже дуже багато в цей день.

  • Вважається, що в цей день ні в якому разі не можна давати гроші в борг, інакше у вас можуть бути фінансові проблеми в новому році. Тому кращі почекати хоча б до наступного дня.
  • Крім цього, не забуваємо про фразу "як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш". Саме тому всі люди намагалися одягнутися в найкрасивішу і новий одяг в цей день, навіть якщо відзначали свято просто вдома.
  • Раніше вважалося, що якщо дуже весело зустріти старий це свято, то у вас буде дуже веселий і вдалий наступний рік.
  • Так само була ще одна досить цікава прикмета. Вважалося, що 14 січня в будинок першим обов'язково повинен увійти чоловік. Якщо ж це буде жінка - значить буде дуже невдалим і у господарів буде велика біда.
  • Деякі повір'я стосувалися і їжі. Люди вірили, що 13-14 січня не можна подавати на стіл птицю і рибу. Вважалося, що щастя і достаток з дому просто попливуть. А ось зі свининою все навпаки - вона принесе щастя й удачу.
  • Увечері 13 січня біля хлопців є можливість повторити спробу і надіслати сватів до тієї дівчини, від якої вже було отримано відмову.
  • Так само була ще одна досить приємна традиція: молоді пари намагалися одружитися саме на старий Новий рік. Вважалося, що це принесе в їх спільне життя щастя і радість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: