Місяць єдиної помісної церкви в Україні. Які громади УПЦ (МП) вже долучилися до ПЦУ (карта)

tomos (1)
Фото: ТСН

Сьогодні рівно місяць з дня проведення Об’єднавчого собору у Софії Київській, на якому було обрано главу нової української церкви. Наступного дня перша парафія УПЦ (МП) заявили про своє приєднання до Православної церкви України. Загалом про свій перехід вже оголосили 73 парафії по усій Україні.

Сьогодні рівно місяць з дня проведення Об’єднавчого собору у Софії Київській, на якому було обрано главу нової української церкви. Наступного дня перша парафія УПЦ (МП) заявили про своє приєднання до Православної церкви України. Загалом про свій перехід вже оголосили 73 парафії по усій Україні.

Станом на 1 січня 2018 року за офіційними даними в Україні налічувалося 12348 громад УПЦ (МП) та майже вдвічі менше, 6334 громади УПЦ (КП) та Автокефальної православної церкви. На карті позначено, у який саме областях рік тому було найбільше громад УПЦ (МП).

У Вінниці громада та парафіяни Свято-Преображенського собору УПЦ (МП) підтримали митрополита Вінницького і Барського Симеона і перейшли під юрисдикцію Православної церкви України.

Про своє рішення про перехід до ПЦУ владика Симеон оголосив 16 грудня. Присутні у храмі віряни зустріли оголошення митрополита оплесками. 17 грудня УПЦ (МП) терміново зібралася на позачерговий синод, на якому звільнила митрополита Вінницького і Барського Симеона. Йому, зокрема, заборонили здійснювати богослужіння.

Другим митрополитом УПЦ (МП), який заявив про своє приєднання до ПЦУ, став митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), який вже давно перебував у конфлікті з очільниками Моспатріархату. Свою першу літургію в новому статусі він звершив 19 грудня, незважаючи на заборону УПЦ (МП) служити у Спасо-Преображенському храмі.

Як свідчить статистика, найактивніше парафії УПЦ (МП) приєднуються до ПЦУ у Вінницькій області.

На Львівщині першою церквою, яка оголосила про свій перехід, стала парафія церкви Святих первоверховних апостолів Петра і Павла у Жовкві. Про таке рішення було оголошено 22 грудня. Вже за кілька днів на сайті Львівської єпархії УПЦ (МП) повідомлялося: «22 грудня 2018 року, Парафія святих апостолів Петра і Павла міста Жовкви, на чолі з настоятелем архімандритом Маркіаном (Каюмовим) вийшла з канонічної юрисдикції Львівської єпархії Української Православної Церкви та перейшла в розкол. Дане рішення було прийняте громадою.

Рішенням Єпархіальної ради, парафія апп. Петра і Павла викреслена із Священного диптиху Львівської єпархії, архімандрит Маркіан звільнений зі всіх єпархіальних посад та виведений з кліру Львівської єпархії. Кліру єпархії припинити євхаристійне спілкування з зазначеною парафію і кліриком».

Згодом ще п’ять парафій УПЦ (МП) ухвалили рішення про свій перехід до ПЦУ. Загалом в області було 60 громад УПЦ (МП).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: