Українські ВНЗ необґрунтовано підвищують вартість вищої освіти — Держаудитслужба

151483

Вартість вищої освіти в Україні постійно зростає. Щороку – приблизно на 10% 

Не всі охочі мають змогу отримати вищу освіту, адже її вартість в Україні завищена. Про таке повідомляє прес-служба Держаудитслужби.

«Не кожному в Україні нині доступна вища освіта, вартість якої зростає швидше, ніж тарифи – особливо, коли ЗВО необґрунтовано підвищують ціни за навчання», – наголошують у відомстві.

Там визнають: вартість вищої освіти в Україні постійно зростає, щороку збільшуючись приблизно на 10%, «але найбільше шокує розбіг цін, коли в ЗВО (заклади вищої освіти – ред.) різних міст з одним ступенем акредитації вартість навчання відрізняється удвічі-втричі".

Так, працівники служби посилаються на дані фінансового контролю, проведеного в одному з вишів країни. Було встановлено, зокрема, таке: щомісячно представники ВНЗ перераховують до профспілки кошти в розмірі 2% від надходжень за навчання на контракті. Утім, при складанні калькуляції вартості навчання, відрахування до профкому було вже враховано. Тобто, «вартість навчання в цьому разі необґрунтовано завищено".

Водночас деякі університети безпідставно надають пільги і штучно зменшують встановлену вартість навчання або ж узагалі надають освіту безоплатно. Це призводить до недоотримання власних надходжень державними ВНЗ.

«Питання формування вартості навчання для чергового набору студентів постає перед ЗВО щорічно. Вартість має відповідати ринковому попиту й пропозиції, забезпечивши ліцензійний набір студентів та гарантувати окупність витрат з цієї освітньої послуги. Не завжди ці два критерії вдається задовольнити з кожною зі спеціальностей, яких у ЗВО декілька. Як правило, одні спеціальності популярніші і на них високий конкурс – це підстава для підвищення вартості навчання, інші спеціальності менш популярні, тож вартість навчання буває нижча за собівартість", – пояснюють у відомстві.
У Держаудитслужбі визнають: до 2014 року вартість навчання у ВНЗ залишалася практично незмінною протягом семи років. Коригування були незначними. А 2018 року вартість контрактного навчання сильно зросла, що є "вимушеним заходом, на який зважилося керівництво ЗВО, щоб покривати витрати на утримання приміщень та їх обслуговування».

При цьому, в службі визнають: «Наразі в Україні велика проблема з енергоефективністю у ЗВО. Така ситуація склалася через те, що приміщення частіше застарі, великі чи в занедбаному стані, матеріально-технічна база кожного ЗВО не однакова, але безперечно, потребує постійних фінансових витрат».

Також постійно зростають тарифи на комунальні послуги. Аби мати змогу оплачувати рахунки за комунальні послуги, деякі виші вимушені переходити на дистанційне навчання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: