Які міста України може затопити через зміну клімату до 2100 року

151029

Незначне, на перший погляд, глобальне потепління вже призводить до серйозних проблем. 

Центр екологічних ініціатив «Екодія» опублікував результати дослідження «Вплив підняття рівня моря на прибережні зони внаслідок зміни клімату».

За результатами якого, до 2100 року можуть бути затоплені частково 34 українські міста, а повністю – 62 села, 660 екологічно небезпечних об'єктів, 200 тисяч гектарів сільськогосподарських земель та 98 об'єктів природно-заповідного фонду, повідомили на сайті центру.

Крім цього, 75 тисяч людей ризикують стати кліматичними переселенцями. За словами експертів, потрібно зменшувати викиди парникових газів та переходити на чисті джерела енергії вже до середини століття, щоб цьому запобігти.

За твердженням науковців, мета проекту – привернути увагу до наслідків зміни клімату в Україні, стимулювати уряд і міста протидіяти кліматичним змінам та водночас адаптуватися до нових реалій сьогодення. Моделювання зон затоплення здійснене для 2100 року – за умови збереження сучасних темпів зростання викидів CO2.

Слід зазначити, що у прогнозованій зоні затоплення можуть опинитись об'єкти історико-культурної спадщини. Зокрема: археологічна пам'ятка «Херсонес Таврійський», заснований понад дві тисячі років тому, а наразі внесений до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

«Паризька угода, яку Україна ратифікувала 2016 року, говорить про два взаємодоповнювальних напрямки боротьби із глобальним потеплінням: послаблення зміни клімату і адаптацію до кліматичних змін. Україна має поставити ціль зі скорочення викидів парникових газів, прийняти на національному рівні політику переходу енергетичного сектору на 100% відновлюваних джерел енергії до 2050 року та вже зараз почати впроваджувати заходи з адаптації до зміни клімату як на державному, так і на локальному рівнях. Лише так можна зробити наслідки зміни клімату не такими трагічними для людей», – розповідає Соф'я Садогурська, кампейнерка з кліматичної політики ГО Екодія.

Таким чином, незначне, на перший погляд, глобальне потепління вже призводить до серйозних проблем: зменшується площа льодовиків, підвищується рівень моря, почастішали сильні шторми, торнадо, повені та посухи. За даними міжнародних експертів, з 1901 по 2010 роки середній глобальний рівень моря вже підвищився майже на 20 сантиметрів і темпи зростання лише прискорюються. Підняття рівня Світового океану несе загрозу, насамперед, прибережним територіям багатьох країн світу.

 

 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: