За позовом російського банку заарештували майно українського олігарха

0072

Суд Кіпру наклав арешт на рухоме і нерухоме майно бізнесмена Дмитра Фірташа майже на 46 млн доларів.

Про це пише ЕП.

При цьому, як наголошується, забезпечувальні заходи торкнулися і головної компанії олігарха Group DF Holdings Limited, яка фактично керує всім бізнесом Фірташа.

«Приводом став позов російського банку ВТБ, якому заборгували дві структури бізнесмена – ПрАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс» і ТОВ «Титанові інвестиції», які є власниками низки заводів в окупованому Криму. Загальна сума заборгованості становить понад 2,5 млрд руб», - пише Коммерсант.

За даними джерел видання, позов до окружного суду кіпрського міста Лімасол був поданий ще торік, 20 грудня, юристами банку ВТБ і через тиждень по ньому були прийняті забезпечувальні заходи. Сам позов по суті почнуть розглядати в кінці січня.

За словами співрозмовників видання, Фірташ - бенефіціар приватного акціонерного товариства «Юкрейніан Кемікал Продактс» і зареєстрованого в Росії ТОВ «Титанові інвестиції».

«Ці компанії є власниками низки великих хімічних підприємств в Криму, що займаються виробництвом діоксиду титану», - пише автор.

Як зазначається, позивачі просили накласти забезпечувальні заходи на майно мільярдера і компаній Group DF Holdings Limited, Letan Investments Limited і Tolexis International Limited.

«Сам позов ВТБ пов'язаний з кредитом, який ще в кінці квітня 2015 року взяли в банку «Юкрейніан Кемікал Продактс» і «Титанові інвестиції». Уже в лютому наступного року позичальники «забули» про свої зобов'язання, переставши проводити виплати», - пише видання.

Нагадаємо, українського олігарха затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро.

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйона доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Сполучені Штати направили до Австрії запит на екстрадицію Фірташа, але 30 квітня 2015 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Мінюсту США і не віддав олігарха.

Пізніше Фірташ направив до Конституційного суду Австрії подання з вимогою визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і Сполученими Штатами, але суд відмовив у розгляді скарги.

Таким чином апеляційний суд отримав змогу розглянути скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про заборону екстрадиції Фірташа до США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: