ЛМР судиться з військовою частиною десантників за землю

1447231417_justice

Наступне судове засідання відбудеться 29 січня в Західному апеляційному господарському суді.

Засідання відбудеться об 11.00, (головуюча суддя – Оксана Дубник). У колегії суддів, що розглядатимуть справу, згідно з даними сайту Судова влада України, буде суддя Оксана Зварич, дружина відомого з новин судді Зварича, засудженого за хабарництво.

Нагадаємо, детальніше про історію із земельною ділянкою, яку міська рада «відколола» від військового містечка на вул. Стрийській ми вже писали тут. На цій території з 2003 року розташована частина 80 десантно-штурмової бригади ЗСУ, а спірна ділянка "підпирає" гаражні бокси частини.

Тяганина із ділянкою триває понад 10 років, а восени минулого року за повозом військового прокурора Господарський суд Львівської області постановив: повернути землю військовим, адже міська рада не має права записати частину військового містечка у комунальну власність.

Суд посилається на відповідне рішення виконкому ЛМР про закріплення землі під військове містечко №135 від 1985 року та Акт інвентаризації земель 1993 року. Згідно із планом, що йшов додатком до рішення виконкому, спірний шматок ділянки по вул. Лазаренка, 48 є частиною військового містечка.

Крім того, суд згадує, що землі оборони відносяться до таких, які не можна передавати до приватної чи комунальної власності, згідно із Земельним кодексом України, а реєстрація спірної ділянки у Держгеокадастрі та Держреєстрі прав на нерухоме майно є незаконною.

Юридичний департамент ЛМР оскаржив це рішення в апеляційній інстанції. І аргументи міської ради заслуговують на окрему увагу. У своїй апеляційній скарзі юридичний департамент ЛМР ставить під сумнів законність користування військовими усією територією містечка на Стрийській, 88. Принаймні такий висновок можна зробити з аргументів ЛМР.

Вони посилаються на законодавство СРСР 1970 року, де землі можуть надаватися у безстрокове та тимчасове користування за рішенням органу, який землю надає. Тож, «…з огляду на викладене і враховуючи те, що земельна ділянка по вул. Академіка Лазаренка, 48 у м. Львові була надана військовому містечку №135 в тимчасове користування … ми не погоджуємося із доводами прокурора та представників позивачів, що земельна ділянка по вул. Академіка Лазаренка, 48 у м. Львові належить до земель оборони в силу положень З-ну України «Про використання земель оборони» від 27.11.2003р, відповідно до яких землями оборони визнають землі надані для розміщення і постійної діяльності військових частин …». Аргументує ЛМР тим, що від 1985 року (коли було надано землю під військове містечко) у законодавстві СРСР не було поняття «землі оборони», а коли це поняття ввели (наприкінці 1990 року), підстави користування ділянкою вже припинилися 1988 року.

З цього виходить, що міська рада ставить під сумнів не лише правовий статус маленького шматочка землі на вул. Лазаренка, а й розташування всього військового містечка на понад 20 га землі (адже ця ділянка є цільною). Розставити крапки над «і» у цій справі мають судді апеляційного суду, нагадаємо, розгляд справи є відкритим, відбудеться суд об 11 годині 29 січня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: