Які свята відзначають 18 січня (іменини, народні прикмети)

12-strav-do-rizdvyanogo-stolu

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 18 січня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 18 січня в Україні і світі.

Свята та події 18 січня

Голодна кутя. Це пам'ятний день для християн, оскільки саме тоді відбулося хрещення Ісуса Христа 18 січня у православному світі відзначається Голодна кутя, яка за своєю суттю є вечером-приготуванням до великого свята Богоявлення Господнього Хрещення. Це пам'ятний день для християн, оскільки саме тоді відбулося хрещення Ісуса Христа. Як відомо, його в річці Йордан хрестив Іоанн Предтеча.

Слово «хрещення» походить від грецького поняття «занурення». Цей обряд раніше був очисним обмиванням, але в сучасному християнстві хрещення має інше значення: взяття на себе хреста.

На Голодну кутю зараз заведено освячувати воду. Водохрещення проводять в православних храмах. Туди всі люди приносять воду, щоб священик покропив її. Крім того, вважається, що вода, набрана з будь-якого природного джерела в цей час, вже має цілющу силу.

Така вода може зберігатися дуже довго. Її потрібно пити потроху натщесерце і обов'язково після молитви. Християни вірять, що вода, освячена в цей день, позбавляє людей від різних душевних і тілесних недуг. Але для цього людина не повинна мати зла або поганих задумів на серці.

Іменини 18 січня

Цього дня іменини святкують: Аполлінарія (Поліна), Григорій, Євгенія, Йосип, Матвій, Сергій, Роман

Народні прикмети

Це Другий Святвечір, під час якого проводили обряди, пов'язані з осв'яченням води.

Напередодні Водохреща це відбувалося в храмах, а вже в саме свято Хрещення - на вулиці, біля джерел і річок. Існувало повір'я, згідно з яким сніг, зібраний у Водохресний вечір, здатний зціляти хвороби. Тому, снігом вмивалися, а талу воду довго зберігали, використовуючи її для господарських цілей і навіть як ліки. Дівчата 18 січня часто вмивалися снігом, щоб зробити шкіру більш білою і красивою.

День 18 січня в народі також відомий як Голодна кутя. За старим звичаєм в цей вечір не вечеряли і нама галися не приймати їжу до самого ранку 19 січня. Також свято широко відомий під іншими назвами: Другий Святвечір, Голодний вечір і т.д. Назва Голодна кутя походить від того, що саме в цей час веселощі припиняли поряд з рясними застіллями, і починався наступний пост. Через що наближається поста у Водохресний Святвечір готували голодну кутю (прісне сочиво) без масла і сиру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: