У Львові помер 98-річний лідер бандерівського крила ОУН Омелян Коваль (фото)

9694CCFC-425D-42C9-973A-25FDC84DCDB3_w1023_r1_s
Фото: відкриті джерела

Сьогодні вранці у Львові помер Омелян Коваль – визначний член ОУН(б), політв’язень нацистських концтаборів Аушвіц і Маутхаузен, активний громадсько-політичний діяч української еміграції в Бельгії.

Пану Омеляну через місяць виповнилося б 99 років, повідомляє центр досліджень визвольного руху.

Він походив із с. Рахиня Долинського району Івано-Франківської області. 1 липня 1941 року 21-річний Коваль організував проголошення Акта відновлення Української держави в Долині. Невдовзі нацистська спецслужба СД заарештувала його та інших оунівців.

З липня 1942 року Коваль – в’язень концтабору Аушвіц під № 49730. Разом із ним були відомі діячі ОУН – Степан Ленкавський, Василь і Олекса Бандери, Юліан Савицький, Петро Мірчук та ін. 6 травня 1945 року вийшов на волю з концтабору Ебензе.

Концтабірний досвід ліг в основу книги спогадів «Спомини мого життя. Львів-Auschwitz-Брюссель» (Львів, 2018).

Після війни Коваль оселився в Бельгії, організатор і керівник Спілки української молоді в цій країні, згодом – Голова Центральної управи СУМ. Омелян Коваль велику увагу приділяв вихованню молоді, розробляв виховні настанови, редагував дитячі та юнацькі журнали «Крилаті» й «Авангард».

Омелян Коваль входив до Проводу Закордонних частин ОУН, з 1957 року очолював тереновий провід ОУН(б) у Бельгії, а за незалежної України долучився до створення партії Конгрес українських націоналістів.
У 1997 році Омелян Коваль одержав громадянство України. З 2013 року проживав у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: